Tips!

Kerstmis fotograferen: hoe doe je dat?

Christel de Wolff 2200 0
Tijdens de laatste weken van het jaar wordt er veel energie gestoken in het gezellig maken van het huis. Versieringen, lampjes en kaarsen maken het binnen knus. Maar ook een stuk donkerder. Hartstikke gezellig, daar niet van, maar totaal niet handig om goed belichte foto’s te maken van al die feestelijkheid.

Natuurlijk kunt je er voor kiezen om een reportageflitser op je camera te zetten en het onderwerp recht van voren te flitsen. De belichting zal dan in orde zijn, maar de gezellige sfeer ben je met al dat licht kwijt. Hoe zorg je er dan voor dat je dit jaar wél sfeervolle kerstfoto’s maakt?

Lees ook: World Press Photo 2023: nu open voor inzendingen

Sfeervolle kerstfoto's

Het is voor sfeervolle fotografie heel handig als je een lichtsterke lens hebt, zoals een 35mm f/1.8. Die laat een hoop licht binnen, waardoor je met relatief korte sluitertijden kunt werken zonder de ISO al te ver op te schroeven. Daarnaast zorgt een grote lensopening voor een mooie, onscherpe achtergrond.

Denk sowieso ook goed na over het moment van de dag waarop je een foto wilt maken. Vaak is kerst het enige moment waarop de hele familie bij elkaar is. Maak de familiefoto bij voorkeur overdag. Niet alleen omdat er dan meer natuurlijk licht is, maar ook omdat iedereen dan nog fris is. Na een al dan niet overvloedig kerstdiner is dat een stuk minder. Gebruik wel altijd een statief en vraag iedereen zo stil mogelijk te zitten; zo is de kans op een scherpe en sfeervolle foto het allergrootst.

Ga jij flitsen met kerst?

Geen lichtsterke lens in je tas? Pak dan toch je flitser, maar richt de kop op het plafond. Of zet er een omnibounce op. In beide gevallen wordt het flitslicht veel meer verspreid, waardoor het licht in ieder geval minder hard wordt. Hele fijne feestdagen gewenst!

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel