Karin de Bruin aan de slag met de Canon EOS R5: Handleiding overbodig!

Karin de Bruin aan de slag met de Canon EOS R5: Handleiding overbodig!

Redactie DIGIFOTO Pro 4659

Ze zitten er tegenwoordig niet meer bij, van die veel te dikke boekjes waarin alles over je nieuwe camera staat. Uiteraard kun je zo’n handleiding gewoon downloaden, maar of het nog nodig is om zo’n heel bestand door te spitten? Nee dus! Zeker wanneer je al fotografeert met het merk, is overstappen echt een eitje. Zo ging ik aan de slag met de Canon EOS R5.

Tekst en fotografie Karin de Bruin

Al vanaf het moment van de introductie van de Canon EOS R5 wacht ik met smart op het moment dat ik de camera in handen zou krijgen. Maar de prijs… dat is dan ook gelijk het enige minpunt aan de camera! De camera zit qua prijs (maar ook qua specificaties) aan de bovenkant van de markt. Ik had natuurlijk kunnen zeggen: ‘ach, we zijn het afgelopen jaar niet uit eten geweest en we hebben geen verre reizen gemaakt vanwege de corona pandemie…’ Maar dan nog blijft het een bak geld! Daarom vind ik het des te fijner dat ik hem voor DIGIFOTO alvast mag uittesten. 

De dagen voordat ik de camera zou ophalen word ik een beetje nerveus. Mijn huidige camera, de Canon 5d Mark IV, is geen kinderachtige camera en doet het na 100.000 clicks nog steeds prima. Waarom wil ik perse iets nieuws? Ik heb wel wat wensen voor wat betreft instellingen die niet op mijn huidige camera zitten, maar stel dat die features mij straks tegenvallen, wat dan? En wat als ik er geen behoorlijke foto mee kan maken? Als nieuwe DIGIFOTO Pro ambassadeur moet ik er dan toch een lekker verhaal van kunnen maken, waarbij ik ook mezelf overeind moet proberen te houden.

Unboxing

Met (gezonde) spanning open ik de doos en pak ik de camera eruit. Eerste indruk: oké, hij is niet zo licht als ik had gedacht. Hij is wel iets kleiner en voelt toch lekker stevig aan. De batterij moet eerst opgeladen worden, maar de batterijen van de 5d Mark IV passen er ook in! Die heb ik reserve in de tas, dus ik kan gelijk aan de slag.

Investeren in de toekomst

De camera heeft een dual slot waarin twee verschillende kaarttypen passen. Naast de een SD-kaart is er een slot voor de nieuwe CF Express kaart. Dit betekent weer een flinke investering, want ook deze kaarten zijn niet goedkoop. En als je dan toch bezig bent, kun je ook maar beter meteen een cardreader aanschaffen. Misschien kan ik me deze uitgaven besparen, je kunt deze kaart ook toeschrijven voor het opslaan van videos bijvoorbeeld. Maar ik ben zo gewend aan het gebruik van twee geheugenkaarten in mijn huidige camera, dat ik nu ook met twee kaarten op pad zou willen. Als laatste zou ik zelf een L-bracket aanschaffen. Dit accessoire gebruik ik nu al jaren met veel plezier en kan ik echt niet zonder. 

Canon EOS R5 in de praktijk

De eerste avond dat ik de camera in bezit heb, ga ik gelijk naar mijn favoriete strand aan de Maasvlakte. Het is afgaand water, wat betekent dat er mooie structuren op het strand achterblijven als het water zich terugtrekt. De camera laat zich makkelijk bedienen, uiteraard zitten veel knopjes op een andere plek en er lijken er zelfs minder op te zitten. Maar het bekende “Q” knopje is gelukkig gebleven, hier kan ik heel veel dingen aanpassen zoals ik dat gewend ben (witbalans, transportmodus en meer). Helemaal nieuw voor mij is het kantelscherm. In landscape stand draai ik het scherm naar links, schuif het schermpje door de opening in het L-bracket en het fotograferen laag bij de grond is in één klap een stuk makkelijker geworden. In portretstand vind ik het schermpje nog fijner werken. Hij kan dan zelfs iets schuiner, doordat hij niet door het L-bracket wordt gehinderd.

Focus stacken

Na een avond aan het strand, besluit ik toch wat dieper het menu in te duiken. Ik zet, zoals ik dat gewend ben, een aantal dingen “aan”. De horizon, een raster met regel van derden en vooral ook het histogram, wil ik in beeld als ik in live-view fotografeer. In mijn geval is dit overigens bijna altijd. Ik pas nog wat settings aan en besluit me de volgende keer vooral bezig te houden met het focus stacken. Zeker als ik dicht op een onderwerp zit, zal het gehele beeld niet met één foto scherp zijn. Je maakt dan meerdere foto’s met verschillende scherpstelpunten. Hoe handig is het dat de Canon EOS R5 dit hele proces overneemt? Je kunt zelf kiezen hoeveel foto’s de camera moet maken en wat de afstand tussen de verschillende focuspunten moet zijn. Het enige dat jij nog hoeft te doen is je compositie bepalen, de belichting instellen en een focuspunt vooraan in beeld kiezen. Waar je rekening mee moet houden is dat de belichting maximaal een halve seconde kan zijn. Dit betekent dat je misschien je diafragma wat verder moet openen. Dat je hierdoor meer foto’s nodig hebt om alles scherp te krijgen, is helemaal niet erg. De camera berekent dit voor je. Als je het aantal foto’s op maximaal honderd hebt staan, maar jouw compositie heeft aan vijf foto’s al genoeg, dan stopt de camera vanzelf. In Photoshop is het supersimpel om deze beelden samen te voegen. Al duurt dit wel wat langer dan ik gewend ben, door de enorme bestanden van 45 megapixels!  

Ik ben nog lang niet “uitgespeeld” met dit nieuwe speeltje. Ik wil nog zoveel meer uittesten en zien waartoe de Canon EOS R5 in staat is. De camera heeft een geweldige beeldstabilisatie tot vijf stops. Dit is voor mij zo fijn, want een vaste hand heb ik niet. Als je ook nog eens een RF-objectief met stabilisatie hebt, win je zelfs acht stops. En dit is extra fijn wanneer je bijvoorbeeld vogels in vlucht wil fotograferen. Lukt altijd, want naast de beeldstabilisatie, maakt de camera tot 24 foto’s per seconde. Zelfs een voorbij razende Max Verstappen kun je nu scherp op de foto krijgen. Om het nog makkelijker te maken, kun je ook nog de AF tracking aanzetten.

Conclusie Canon EOS R5

De camera maakt scherpe foto’s en biedt veel mogelijkheden tot nabewerking als je in RAW fotografeert. Met name het focus stacken komt de kwaliteit van de foto’s ten goede. (Mits je deze nog “even” door Photoshop haalt.) Na een paar keer gebruiken, weet ik de knoppen blindelings te vinden, de bediening wijkt niet af van mijn vorige camera. Bovendien ligt de camera goed in de hand en voelt hij robuust aan. Ik ga in elk weertype op pad, slecht weer bestaat voor mij niet. Toch hou ik niet van regen en dan blijf ik het liefste thuis. Door de weerbestendigheid van de camera ben ik het excuus kwijt om met nattigheid vooral de deur niet uit te gaan. De camera is niet stuk te krijgen. De kwaliteit is top, maar de prijs ook. 

Info canon.nl

Beoordeling Canon EOS R5

Beeldkwaliteit 9 
Bediening 10 
Behuizing 8 
Prijs/kwaliteit 7 

Over Karin de Bruin

LANDSCHAPS- EN NATUURFOTOGRAFIE

Landschapsfotograaf Karin de Bruin heeft een passie voor stranden en water. Woonachtig in Hellevoetsluis, een mooi vestingstadje aan het Haringvliet en met diverse stranden in de buurt, heeft ze alle facetten om mooie foto’s te maken binnen handbereik. Karin houdt van lange sluitertijden, wolken die vervagen, sterke kleuren en verstild water - het liefst met een stilstaand element zoals een paaltje, steiger, stokken of een boom. Maar ook in het bos weet de fotograaf haar weg naar mooie foto’s te vinden.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie