Jan Rosseel - Belgische Herfst

Redactie DIGIFO... 2527 0
Voor Foam maakte Jan Rosseel samen met kunstenaar Mischa Daams voor het eerst een ruimtelijke installatie van zijn project Belgische Herfst. 'Belgische Herfst. Een geconfabuleerde geschiedenis' is een beeldend onderzoek naar een van de grootste enigma's uit de Belgische geschiedenis: De Bende van Nijvel.

Persbericht

Documentaire fotograaf Jan Rosseel (Brussel, 1979) reconstrueerde gebeurtenissen van bijna dertig jaar geleden op basis van feitelijke informatie uit politierapporten, dossiers en nieuwsberichten, maar ook naar aanleiding van verhalen van ooggetuigen en persoonlijke herinneringen over de gewelddadige misdaden van deze bende. Voor Foam maakt Rosseel samen met kunstenaar Mischa Daams voor het eerst een ruimtelijke installatie van zijn project Belgische Herfst.

Actueel

'Belgische Herfst. Een geconfabuleerde geschiedenis' is hoogst actueel. Half mei werd een verdachte opgepakt in de zaak rondom de beruchte Belgische Bende van Nijvel. Deze bende pleegde begin jaren tachtig een reeks uiterst gewelddadige misdaden waarbij voornamelijk de overvallen op de Delhaize supermarkten voor grote onrust zorgden. De Bende van Nijvel maakte achtentwintig dodelijke slachtoffers. Eén daarvan was de vader van Jan Rosseel. Tot op heden is niets bekend over de motieven van de bende. Er gaan geruchten dat de bende België wilde destabiliseren en beschermd werd door machtige mensen in de politiek en het justitiële apparaat, maar dit is nooit bewezen.

Het werk van Jan Rosseel beweegt zich tussen het vertellen van verhalen en het documenteren van gebeurtenissen. Hij baseert zijn werk op onderzoek naar feitelijke informatie in combinatie met getuigenverhalen. Daarbij is Rosseel gefascineerd door de betrouwbaarheid van het menselijke brein. Hoe slaat het brein ervaringen uit het verleden op en hoe worden gaten in het geheugen opgevuld? Hoe veranderen verhalen in de loop van de tijd? De gebeurtenissen rondom de Bende van Nijvel behoren tot de pijnlijkste herinneringen uit het collectieve geheugen van België. Rosseel legt met zijn project op subtiele wijze de vinger op de zere plek. Hij zorgt ervoor dat deze episode uit de recente Belgische geschiedenis niet vergeten wordt als in 2015 het onderzoek naar de bende verjaart.

Foto © Belgische Herfst 2012, 2014 © Jan Rosseel
Belgische Herfst 2012, 2014 © Jan Rosseel 

Jan Rosseel

Jan Rosseel studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag met de tentoonstelling en het boek 'Belgische Herfst. Een geconfabuleerde geschiedenis'. Daarvoor studeerde hij fotojournalistiek aan de Deense School voor Media en Journalistiek in Aarhus, Denemarken. Na zijn afstuderen werd hij genomineerd voor het Steenbergen Stipendium, won de tweede prijs bij de Photo Academy Award en stelde tentoon bij Lief Hertje en de Grote Witte Reus in Den Haag. Momenteel werkt hij aan een project over de Armeense genocide.

T/m 17 augustus 2014

De tentoonstelling Belgische Herfst. Een geconfabuleerde geschiedenis is tot en met 17 augustus 2014 te zien in Foam, gelegen aan Keizersgracht 609, 1017 DS, Amsterdam. Open dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, do/vr van 10.00 tot 21.00 uur.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie