Is fotografie kunst?

Nathalie Schram 558 0
Is fotografie kunst of niet? De meningen verschillen ontzettend en om van elkaars meningen te leren besloten dertig leden van de Fotobond Breda Oost om dit thema op te pakken. Het resultaat van hun projecten is binnenkort te zien in de fototentoonstelling Fotografie = Kunst. Of toch niet?

Fotografie is wel/geen kunst

Al sinds het begin van het medium fotografie wordt de vraag gesteld of het een kunstvorm is. In de beginjaren van fotografie probeerden fotografen daarom hun foto’s unieker te maken door bijvoorbeeld te krassen op hun foto’s of het oppervlak te bewerken, dit alles om fotografie meer op de schilderkunst te laten lijken. Met de opkomst van fotografie musea lijkt fotografie als kunst geaccepteerd te zijn, maar nog steeds zijn meningen hier over verdeeld. Juist in de beeldcultuur van nu waarin bijna iedereen een (telefoon)camera heeft is de vraag of fotografie een kunstvorm is relevant. Met de expositie van de dertig leden van Fotobond Breda Oost wordt opnieuw aandacht gegeven aan deze vraag.

Eigen invulling

Veel deelnemers kozen een onderwerp wat dicht bij zichzelf stond om mee aan de slag te gaan. Onder begeleiding van hun mentoren Nicole van Hamond en Mirjam Appelhof gaven de leden een eigen invulling aan het thema fotografie als kunst.

Zeggingskracht

Door constante reflectie op het gemaakte werk werd gewerkt aan de zeggingskracht van de beelden. Is deze zeggingskracht hetgeen wat fotografie tot kunst kan maken? Als kijker kunt u zelf het antwoord op deze vraag bedenken terwijl u naar de beelden kijkt die voor de expositie Fotografie = Kunst. Of toch niet? zijn gemaakt. De tentoonstelling is vanaf 25 mei tot en met 23 augustus te zien in De Verdieping in Museum ‘t Oude Slot.


Meer lezen over fotografie exposities? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie