Is dit The One? Introductie Sony Alpha 1

Christel de Wolff 1538 0
Sony heeft de Alpha 1 aangekondigd, een full frame systeemcamera met maar liefst 50,1 megapixels en een supersnelle BIONZ XR-processor. Is dit de camera die alle andere camera’s doet verbleken? We kijken naar de belangrijkste kenmerken.

De Sony A1 combineert een hoge resolutie met snelheid. Ultrahoge uitleessnelheid van de sensor met 50,1 MP levert continu burstopnamen met maximaal 30 fps met AF en AE-tracking middels de elektronische sluiter. Perfect voor sport of situaties waar de actie in een oogwenk voorbij is. Dankzij het beeld zonder blackouts kun je  snel reageren op je onderwerp.

 

Stille, trillingvrije sluiter

De stille elektronische sluiter biedt geweldige mogelijkheden voor sportfotografie en andere onderwerpen waarbij geluid niet welkom is. De trillingvrije bediening zorgt voor een hoge beeldkwaliteit.

De Elektronische en mechanische sluiters werken zonder flikkeringen. Opnamen zonder flikkeringen bij tl- en kunstverlichting met alle voordelen van de elektronische sluiter.

Processor en sensor

De nieuwe BIONZ XR-processor met geavanceerde architectuur biedt acht keer meer verwerkingskracht. Met als resultaat een ongekende beeldkwaliteit en verbeterde responsiviteit van de camera-interface.

De nieuwe Exmor RS CMOS-sensor met 50,1 MP biedt een hoge resolutie en gevoeligheid met weinig ruis, plus een dynamisch bereik tot wel 15 stops. De nieuwe beeldverwerkingsprocessor levert zelfs een hogere kleurprecisie dan eerdere modellen.

autofocus

Met de onderwerpherkenningstechnologie kan de Realtime eye-autofocus de ogen van vogels volgen en nauwkeurig daarop scherpstellen, zelfs als de vogel opvliegt of de kadrering verandert. Deze innovatieve functie kan eenvoudig de talloze uitdagingen bij de fotografie van vogels aan

Deze functie, ontworpen voor katten en honden, maakt gebruik van geavanceerde onderwerpherkenningstechnologie om de ogen van dieren trefzeker te volgen en scherp in beeld te houden. Het werkt zelfs met de snuit van het dier ondersteboven.

Dankzij de combinatie van zeer geavanceerde AI-technologie en verbeterde algoritmes voor snel, hybride autofocus kan de realtime eye-autofocus in de a1 menselijke ogen volgen en scherp in beeld houden met ongeveer 30% meer precisie dan de a9 II. 

Realtime tracking

Kies een onderwerp, druk de sluiterknop half in en de camera volgt en behoudt automatisch de scherpstelling. Schakel de gezichts-/eye-autofocus in AF in voor naadloze AI-tracking van menselijke ogen en ogen van dieren en vogels.

Brede, snelle en precieze AF-tracking

De a1 heeft autofocus met brandpuntsvlakfasedetectie die gevoelig, snel en nauwkeurig is. De sensor met 50,1 MP en de BIONZ XR-processor leveren 759 te selecteren fasedetectiepunten die circa 92% van het beeld bestrijken.

8K met 30p

De a1 bbeschikt over de nieuwste beeldsensor en een BIONZ XR-processor voor uitzonderlijk realistische 8K-filmopnamen met 30p. Vier keer de resolutie van 4K met volledige realtime tracking en realtime eye-autofocus. 8K-beeldmateriaal is ook ideaal voor flexibele 4K-bewerking.

De a1 biedt interne ondersteuning voor 4K-filmopnamen met een hoge framesnelheid van maximaal 120 fps, voor het tot 5x langzamer afspelen van vloeiend en expressief slow motion. 10-bits 4:2:2 chroma subsampling kan worden gebruikt met Long-GOP- of Intra-compressie (All-I) voor ongekende beeldkwaliteit, en de nieuwe beeldsensor en de BIONZ XR-processor minimaliseren beeldvervorming.

Realtime eye-autofocus en tracking voor films

De BIONZ XR-processor biedt aanzienlijk verbeterde detectie, die menselijke ogen nauwkeurig volgt bij meer verschillende hoekposities van het hoofd. Ook beschikbaar voor 8K- en 4K-opnamen van 120p.

Warmte-afvoerende constructie voor lang opnemen

De nieuw ontwikkelde, warmte-afvoerende constructie voorkomt oververhitting tijdens ononderbroken opnemen zonder een grotere behuizing. Continu opnemen in 8K/30p of 4K/60p gedurende maximaal 30 minuten.

De cinematografische S-Cinetone-look

De a1 gebruikt dezelfde S-Cinetone-kleurenmatrix die zorgt voor prachtige kleuren en huidtinten in de VENICE, FX6 en andere Cinema Line-camera's. S-Cinetone speelt in op de groeiende vraag naar meer expressieve diepte door de natuurlijke middentonen mogelijk te maken die nodig zijn voor gezonde huidtinten, zachte kleuren en schitterende highlights.

'Active Mode' beeldstabilisatie

Een nieuwe Active Mode speciaal voor filmopnamen biedt uiterst effectieve beeldstabilisatie over 5 assen bij handheld opnamen. Deze modus maakt gebruik van de realtime verwerkingscapaciteit van de BIONZ XR-processor voor optimale compensatie in alle indelingen, inclusief 4K. Dit alles zonder concessies te doen aan de compacte behuizing en de mobiliteit van het a-systeem.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Alpha 1 is beschikbaar voor een adviesprijs van 7.299,-.

Meer weten?

Op de website van Calumet wordt nog veel dieper ingegaan op de specificaties van de nieuwe Sony A1 !

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel