Sony introduceert compacte Alpha 7C, 28-60mm én flitssysteem

Christel de Wolff 2498 0
Klein, kleiner, kleinst! Sony kondigt de zeer compacte Alpha 7C full-frame camera en het FE 28-60mm f/4-5.6-zoomobjectief aan. Tevens wordt het nieuwe HVL-F28RM flitssysteem geïntroduceerd.

Sinds de komst van spiegelloze camera's is het niet meer nodig om grote body's te fabriceren. Professionele fotocamera's kunnen nu net zo goed compact en licht zijn en toch voorzien zijn van de laatste en meest geavanceerde technologiën. De Sony Alpha 7C is daar het gloednieuwe bewijs van. Het model is uitgerust met geavanceerde autofocus, biedt 4K-videomogelijkheden met hoge resolutie en meer innovatieve functies. De zeer compacte en lichte FE 28-60mm f/4-5.6 is de perfecte allround partner voor voor de A7C. De HVL-F28RM-flitser biedt bovendien een compacte oplossing en een intelligent systeem voor lichtintensiteitscontrole gekoppeld aan gezichtsherkenning van de camera.

Introductie Sony Alpha 7C

De nieuwe Alpha 7C combineert Sony's full-frame beeldkwaliteit, geavanceerde AF-functies en veelzijdige video-opnamefuncties in een licht en compact ontwerp. De camera is voorzien van een 24,2 MP 35mm full-frame Exmor R CMOS-back-illuminated full-frame beeldsensor en BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. Deze sensor met een hoge gevoeligheid heeft een breed dynamisch bereik van 15+ stops. De camera heeft een afmeting van slechts 124,0 mm x 71,1 mm x 59,7 mm en een gewicht van 509g. Dit komt ongeveer overeen met een Sony APS-C-camera zoals de A6600.

De Alpha 7C kon zo compact ontworpen worden dankzij een nieuw 5-assig in-body-stabilisatiesysteem, verbeterde sluiters onder de lens en het gebruik van een monocoque-constructie die vaak wordt gebruikt in de carrosserieën van auto's en vliegtuigen. Het 5-assig in-body beeldstabilisatiesysteem van de Alpha 7C is afgestemd op de 24.4 MP sensor en is in staat met 5 stops te compenseren. Dit biedt prachtige beelden uit de hand genomen zonder dat een statief nodig is. Bovendien garandeert de NP-FZ100-batterij voldoende capaciteit om 740 beelden vast te leggen bij gebruik van het LCD-scherm, of 680 beelden bij gebruik van de zoeker. Voor deze compacte en lichte camera is dit een bijzondere specificatie.

Geavanceerde autofocus

Met behulp van artificial intelligence (AI) zorgt de “Real-time Tracking” van de Alpha 7C voor een nauwkeurige scherpstelling. Gebruikers kunnen deze functie direct gebruiken en eenvoudig activeren door de ontspanknop half in te drukken. Tevens kan het beoogde object eenvoudig worden geselecteerd door het op het scherm aan te raken wanneer "Touch Tracking" is ingeschakeld. Deze functie is beschikbaar voor zowel foto's als video’s. De AF-functies van de Alpha 7C zijn bieden tevens realtime Eye-autofocus voor zowel mens als dier. Bij gebruik van realtime tracking worden de ogen en het gezicht van het object gedetecteerd en in realtime met extreem hoge precisie vastgezet. De nieuwe camera biedt snel fotograferen met maximaal 10 fps in combinatie met liefst 693 fasedetectie AF punten die 93% van het beeld dekken als ook 425 contrast-AF-punten.

De Alpha 7C maakt gebruik van een nieuw ontwikkelde sluiter en een verfijnd beeldverwerkingssysteem. Het is ook mogelijk om continu opnamen te maken met maximaal 8 fps in de liveweergavemodus. Dit garandeert een minimale weergavevertraging in de zoeker / monitor voor een stabiele kadrering, zelfs bij intense bewegingen van het object.

Uitgebreide videomogelijkheden

De Alpha 7C is uitermate geschikt als videocamera en biedt 4K-video-opnamen (3840 x 2160 pixels) over de hele breedte van de full-frame beeldsensor. Bij opnamen in Super 35mm gebruikt de camera uitlezing van elke pixel zonder pixelbinning resulterend in 2.4x de data voor 4K beelden. De camera kan dit oversamplen - zodat hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte geproduceerd wordt.

Het HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma) op de Alpha 7C ondersteunt een rechtstreekse HDR-workflow, waardoor HDR (HLG)-compatibele tv's levensechte 4K HDR-beelden kunnen afspelen. Verder zijn zowel S-Log2 en S-Log3 beschikbaar voor meer kleurgradatie. Ook kan de camera Full HD op 120 fps met maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden bewerkt in 4x of 5x slow-motion videobestanden in Full HD-resolutie met AF-tracking.

Het lcd-scherm van de Alpha 7C opent opzij en is kantelbaar in verschillende hoeken en biedt daarmee meer flexibiliteit tijdens opnamen. De MOVIE-knop is aan de bovenkant van de camera geplaatst, waardoor deze gemakkelijker te bedienen is tijdens het opnemen in de selfiemodus. Hoogwaardige content vraagt om een goede geluidskwaliteit. De Alpha 7C beschikt over betrouwbare en veelzijdige audio-opties. De microfoon is ontworpen voor het opnemen van hoogwaardige digitale audio. Voor meer flexibiliteit beschikt de camera over een standaard microfoonaansluiting (3,5 mm) en Multi Interface Shoe om een breed scala aan externe microfoons aan te sluiten.

Nieuwe FE 28-60mm f/4-5.6

De nieuwe FE 28-60mm f/4-5.6 is ’s werelds kleinste en lichtste objectief in een standaardzoomlens en levert hoge optische prestaties. De optimale plaatsing van de 3 asferische lenselementen onderdrukt aberraties over het hele zoombereik en realiseert een hoge resolutie van hoek tot hoek. Een minimale scherpstelafstand van 30 cm (groothoek) tot 45 cm (telefoto) biedt close-upmogelijkheden. Deze lens is daardoor perfect voor dagelijks gebruik of vloggen met een gimball of handgreep.

Dit objectief is met 167 gram en een diameter van 66,6 mm dia. x 45 mm zeer licht en compact. De FE 28-60mm f/4-5.6 is eenvoudig overal mee naartoe te nemen en ideaal voor het fotograferen van landschappen, portretten en architectuur. Ondanks het compacte formaat en het lichte gewicht is de FE 28-60 mm F4-5.6 stof- en vochtbestendig en compatibel met diverse filters van 40,5 mm.

Dit objectief levert nauwkeurige AF die realtime tracking en realtime Eye-autofocus mogelijk maakt met behulp van een lineaire focusmotor. Naast de geavanceerde AF-mogelijkheden heeft de FE 28-60 mm F4-5.6 een geoptimaliseerd design om scherp te stellen waardoor de lenslengte ongewijzigd blijft bij scherpstelbewegingen en close-ups. Dit biedt gebruikers een breed scala aan mogelijkheden om content vast te leggen. Van gewone filmopnamen tot hoogwaardige vlogs.

Compacte flitser met lichtintensiteitscontrole gekoppeld aan gezichtsherkenning

De HVL-F28RM is een compacte flitser die speciaal is ontworpen voor Sony camera’s. Het is een compact systeem met betrouwbare prestaties onder alle omstandigheden. In vergelijking met de HVL-F32M flitser is dit nieuwe model 12% kleiner en 7% lichter. Deze gebruiksvriendelijke flitser biedt een hoge betrouwbaarheid om te voldoen aan de behoeften van zowel professionele als gevorderde content creators. De HVL-F28RM biedt een consistente GN28-lichtopbrengst met een geoptimaliseerde lichtverdeling en continue flitsprestaties. Deze garanderen een prettige workflow voor de gebruiker zonder onderbrekingen. Tevens biedt deze flitser stabiele draadloze radiocommunicatie en radiobesturing met meerdere flitsers. De nieuwe flitser is tevens voorzien van Sony’s nieuwe flitserbesturing die is gekoppeld aan de technologie voor gezichtsherkenning van de camera. Bij gebruik met een compatibele camera wordt rekening gehouden met de balans tussen het licht dat op het gezicht van het object valt en het omgevingslicht. Hierdoor wordt automatisch en nauwkeurige de witbalans aangepast. Het gezicht van het object wordt weergegeven met natuurlijke kleuren. Bovendien kunnen flitscompensatie, lichtverhouding en andere gedetailleerde flitsparameters rechtstreeks vanaf de camera worden geregeld. Er kan een voorkeurtoets van de camera worden toegewezen om de weergave van de flitsparameter weer te geven. Hierdoor is het eenvoudig om aanpassingen te maken terwijl de gebruiker door de zoeker kijkt en de camera vasthoudt.

De HVL-F28RM heeft een intuïtieve bediening met minimale bedieningselementen. Dit zijn +/- lichtniveauknoppen, een koppelingsknop, testknop en vergrendelingshendel. Er is veel licht beschikbaar voor bounce-toepassingen. De flitshoek kan naar wens worden ingesteld via klikstops van 0, 20, 40, 60, 80 en 120 graden. De nieuwe flitser heeft ook een ingebouwde draadloze radio-trigger voor betrouwbare flitsactivering wanneer deze is gekoppeld met een camera. Bij gebruik als zender kan de HVL-F28RM tot 15 flitsers en / of ontvangers in 5 groepen op afstanden tot 35 meter besturen. Dit biedt een buitengewone lichtregeling en veelzijdigheid. De flitser wordt gevoed door twee AA (LR6) alkaline- of NiMH-batterijen. Een nieuw paar alkalinebatterijen kan tot 110 ononderbroken flitsen leveren.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Alpha 7C compacte full-frame camera is vanaf oktober 2020 verkrijgbaar in de Benelux voor € 2.100. Een kitversie met de FE 28-60 mm F4-5.6 zoomlens is eveneens vanaf eind oktober beschikbaar voor € 2.400.

De FE 28-60 mm F4-5.6 zoomlens zal begin januari 2021 verkrijgbaar zijn in de Benelux voor € 500.

De HVL-F28RM flitser is vanaf deze winter verkrijgbaar in de Benelux voor € 280. 

Info sony.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel