Hoe krijg ik meer organische volgers op Instagram?

Hoe krijg ik meer organische volgers op Instagram?

Eefke Burg 641 0
Waarom is het belangrijk om meer volgers te krijgen op Instagram? Als (semi-)professionele fotograaf is het belangrijk dat je foto's bij een zo groot mogelijk publiek bekend zijn. Instagram is hét medium voor fotografen: immers is dit de plek waar gebruikers mooie foto's zoeken om doorheen te bladeren. Hoe krijg je meer organische volgers op Instagram? Lees snel verder.

Organisch, betaald en viraal, hoe zit het ook alweer? 

Organisch, betaald, viraal.. Hoe zit het ook alweer? Voor de zekerheid nog een overzicht van de drie verschillende soorten volgers:

Organische volgers zijn volgers die voortkomen uit het bereik en de volgers die je op dit moment hebt. Het bericht dat je maakt wordt namelijk gedeeld met je netwerk en dit netwerk gaat vervolgens reageren op jouw bericht, door middel van likes of reacties. Hierdoor wordt het bericht gedeeld met de mensen uit het netwerk van de liker of degene die een bericht achterlaat, waardoor je bericht weer meer bereik krijgt. Organische volgers krijg je dan ook door het delen van waardevolle en interessante content.

Betaalde volgers ontstaan door posts die worden gepromoot op de verschillende social media kanalen.

Virale volgers ontstaan door posts die viraal zijn gegaan en zijn opgepikt door meerdere nieuwskanalen.

Hoe krijg ik meer organische volgers op Instagram?

Met deze tips krijg je meer organische volgers op Instagram

#01 Zet een doel voor je Instagram account

Wat wil je met jouw Instagram-pagina bereiken? Wil je meer bekend worden als fotograaf of wil je ook daadwerkelijk klanten eraan overhouden? Wat ik bij veel fotografen mis zie ga is dat ze heel veel verschillende 'specialismes' hebben: natuur, bedrijfsportret, bruidsfotografie. Sommige fotografen maken zelfs voor al hun verschillende specialismes een Instagram account aan. Natuurlijk is het beter om dergelijke specialismes te scheiden, maar nog beter is om te bedenken waar jouw 'verhaal' over gaat. Wat vertellen jouw foto's en waar ben jij écht goed in? Als jij weet wat jouw verhaal is als maker en wat jouw dienst onderscheidt van anderen kan je je vooral hier op gaan richten.

#02 Ken je hashtags

Gebruik goede en relevante hashtags, maar let er op dat je niet te grote hashtags gebruikt die al veel worden gebruikt door andere fotografen.

Lees ook: Foto bewerken: dramatische lucht

#03 Plaats je posts consistent

Het algoritme werkt in je voordeel als je op een regelmatige basis content plaatst. Als je bijvoorbeeld een tijdje niet hebt geplaatst, wordt je hier meteen op afgestraft: je zal dan merken dat veel minder mensen je post liken en hier reactie op achterlaten.

#04 Deel je beelden ook op Stories en Instagram TV

Sommige mensen maken zich alleen maar druk om je tijdslijn, toch zijn er veel gebruikers die alleen maar de Stories van Instagram bekijken. Instagram TV is door veel makers nog niet ontdekt, waardoor het loont je content op dit platform te delen. Vergeet dus zowel Instagram Stories als Instagram TV niet. 

Lees ook: Supersterren in superslowmotion

#05 Stel je volgers op prijs

Niets is zo pijnlijk als een bericht vol likes en comments, waar letterlijk geen enkele reactie op volgt. Laat de mensen weten dat je het fijn vindt dat ze op je berichten reageren, dan reageren ze een volgende keer ook weer op je berichten.

#06 Tag je modellen, make-up artists en andere mensen waar je mee samenwerkt op Instagram

Als fotograaf werk je ontzettend veel samen met andere artiesten: modellen, stylisten en make-up artists. Zorg ervoor dat je deze personen tagt in jouw posts, maar ook dat zij jouw in hun posts taggen. Op deze manier maak je gebruik van elkaars netwerk en worden jouw posts door nog meer mensen gezien. 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke