Hasselblad X2D 100C met drie nieuwe XCD objectieven

Redactie DIGIFO... 754 0
Hasselblad introduceert met trots de nieuw ontworpen Hasselblad X2D 100C middenformaat camera en direct drie nieuwe Hasselblad XCD objectieven.

Met een ongeëvenaarde samensmelting van vorm en functie vestigt de nieuwe Hasselblad X2D 100C zich als Hasselblads vlaggenschip van mirrorless middenformaatcamera's. Een 100-megapixel CMOS-sensor en verbeteringen in beeldkwaliteit, scherpstelling, stabilisatie, reactievermogen en opslag, zijn ingebouwd in het Scandinavische ontwerp. De X2D 100C combineert baanbrekende techniek met de touch van een vakman.

Met een 100-megapixel middenformaat back-side illuminated (BSI) CMOS-sensor met een native ISO van 64, legt de Hasselblad X2D 100C levendige kleuren en details vast. Een 16-bits kleurdiepte in combinatie met 15 stops dynamisch bereik laat de X2D 100C op natuurlijke wijze hoge lichten en schaduwen vastleggen. Bovendien optimaliseert Hasselblad's Natural Colour Solution (HNCS) de kleuren om ze zo authentiek mogelijk weer te geven. Vastgelegd zonder enige preset, komen artistieke visies moeiteloos tot leven.

IBIS - Leg ieder moment scherp vast

De X2D 100C beschikt over een 5-assige, 7-stops, in-body beeldstabilisatie (IBIS) voor het vastleggen van scherpe opnamen uit de hand. Om de grootte en het gewicht van de X2D 100C beter onder controle te houden, heeft Hasselblad de meest compacte middenformaat IBIS-oplossing op de markt zelf ontwikkeld.

Een 100MP middenformaat sensor brengt niet alleen rijke details met zich mee, maar ook strenge eisen voor een in-camera beeldstabilisatie. Om het stabilisatievermogen hoog te houden, en de afmetingen en het gewicht laag, moest Hasselblad dus een eigen aangepaste stabilisatie-oplossing ontwikkelen. Het toevoegen van een stabilisatiesysteem, terwijl de camera licht en draagbaar moest blijven, was een uitdagende taak. Na honderden experimenten en aanpassingen aan het ontwerp, slaagden de ingenieurs van Hasselblad erin een ultrakleine membraammotor te ontwikkelen. Hallsensoren werden in de motor geplaatst, waardoor de afmetingen van het systeem nog kleiner konden worden. Deze ontwikkeling maakte de voorkant van het IBIS-systeem ongeveer 30% kleiner dan die van vergelijkbare producten, en zorgde ervoor dat het nieuwe IBIS-systeem in de compacte camerabehuizing van de X2D 100C paste.

Elk camera display blinkt uit

Het 3,6-inch touchscherm van de X2D 100C geeft een helder beeld, zelfs bij fel licht, en kan in verschillende hoeken gekanteld worden voor uiteenlopende opnamebehoeften. Het heeft een resolutie van 2,36 miljoen pixels, waardoor nauwkeurige, levensechte kleuren worden weergegeven. Het nieuwe 1,08-inch kleurendisplay aan de bovenzijde geeft de camerastatus en de opnameparameters weer. De OLED-zoeker met 5,76 miljoen pixels ondersteunt 1,0x vergroting, waardoor het camerabeeld vergroot wordt voor een heldere en meeslepende ervaring. De nieuwe elektronische dioptrie-aanpassing zorgt voor een persoonlijk aangepaste en scherpe weergave van de zoeker. Met een duidelijk, helder gezichtsveld is de scherpstelling nauwkeuriger en comfortabeler dan ooit.

Betrouwbare hoge capaciteit interne SSD opslag

Hoogwaardige beeldverwerking vereist een aanzienlijke opslagcapaciteit. De X2D 100C heeft als primeur voor middenformaatcamera's: een ingebouwde SSD van 1 TB met een schrijfsnelheid tot 2370 MB/s en een leessnelheid tot 2850 MB/s. Hoewel er voldoende opslagruimte is ingebouwd, kan er extra opslagruimte worden toegevoegd door gebruik te maken van een CFexpress Type B-kaart. Dankzij de snelle opslagprestaties is de X2D 100C in staat om continu 16-bits RAW-beelden te maken in de Continuous Drive-modus, wat zorgt voor een stabiele en betrouwbare continu-opname-ervaring.

Snelle en nauwkeurige scherpstelling

De X2D 100C maakt gebruik van Phase Detection Autofocus (PDAF) om vluchtige momenten met verbluffende scherpte vast te leggen. Met één druk op de knop zorgen 294 PDAF-zones, verdeeld over het oppervlak van de 100-megapixel sensor, voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling.

Een rijke ervaring gecombineerd met ambachtelijke elegantie

De X2D 100C heeft een snellere sluiterrespons en een kortere black-outtijd dan zijn voorganger, zodat belangrijke momenten nooit meer worden gemist. De Hasselblad gebruikersinterface (HUI) is overzichtelijk en geoptimaliseerd. Met de intuïtieve touchbediening kan de gebruiker eenvoudig schuiven en tikken om toegang te krijgen tot de meest gebruikte functies. De X2D 100C is ontworpen om het creatieve proces zo moeiteloos mogelijk te laten verlopen.

De behuizing van de X2D 100C is gemaakt van massieve blokken aluminiumlegering die machinaal zijn bewerkt tot slanke rondingen. De X2D 100C is geworteld in het Scandinavische ontwerp van het X-systeem, en dat vertaalt zich nu in een nieuwe donkergrijze tint. Deze nieuwe kleur weerspiegelt de convergentie van licht en schaduw, subtiele combinaties die de X2D 100C vakkundig weet vast te leggen.

Transmissie met hoge snelheid voor het direct delen van content

De X2D 100C is voorzien van een USB-C 3.1 Gen 2-poort die een maximale overdrachtssnelheid van 10 Gbps ondersteunt. En een 2.4/5GHz high-speed Wi-Fi verbinding, zorgt voor een snellere en stabielere verbinding met minder interferentie.  Koppel de X2D 100C met een iPad of iPhone via Wi-Fi, om JPG/RAW-afbeeldingen op ware grootte te verzenden met behulp van de Hasselblad Phocus Mobile 2 app.  Hiermee kunnen RAW-afbeeldingen van hoge kwaliteit bewerkt en geëxporteerd worden, waarbij de mogelijkheden van HNCS volledig benut worden. Ook buiten de studio kunnen zo moeiteloos meesterwerken gemaakt en gedeeld worden. PD 3.0 snelladen en PD 3.0-opladers van andere fabrikanten worden ook ondersteund, zodat de gebruiker niet langer meerdere opladers mee hoeft te nemen.

Drie nieuwe XCD-objectieven voor de Hasselblad X2D 100C

De laatste generatie XCD-objectieven, de XCD 2,5/55V, XCD 2,5/38V en XCD 2,5/90V, zijn compact en licht, maar waarborgen de optische topprestaties van Hasselblad. Een volledig vernieuwde scherpstelmodule zorgt bovendien voor een snellere en meer accurate autofocus. De centraalsluiter biedt flitssynchronisatie bij alle sluitertijden en is nu nog compacter.

Precisie-optiek, uitstekende opnamen

Het vastleggen van de subtiele nuances van licht en schaduw begint met deze objectieven. Alleen met een uitstekende resolutie en kleurweergave kunnen ze een solide basis voor optimale beeldvorming bieden. Een middenformaat sensor heeft een groot oppervlak en een hoge pixeldichtheid, waardoor er hoge eisen gesteld worden aan de precisie van elke objectief. Beginnend met de selectie van glas van hoge kwaliteit, slijpen de technici van Hasselblad elk lensdeel zorgvuldig om de optische kwaliteit te perfectioneren en te voldoen aan de resolutie-eisen van 100 miljoen pixels.

Nieuwe scherpstelmodule: snel, licht en nauwkeurig

De verbeterde scherpstelmodule maakt gebruik van een lineaire stappenmotor en een lichtere, kleinere lensgroep voor de scherpstelling. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de lensgroep geen speling meer heeft en dat, in combinatie met de PDAF-technologie van de X2D 100C, de scherpstel lensgroep snel de scherpstelpositie kan bereiken en nauwkeurig kan stoppen. Het resultaat is een snelle, flexibele en nauwkeurige scherpstelling.

Praktische en intuïtieve bediening

De objectieven zijn zo ontworpen dat ze comfortabel en intuïtief in de hand liggen, zodat ze het creatieve proces volledig ondersteunen en niet afleiden. Het tactiele mechanisme van de scherpstel- en bedieningsringen is nauwkeurig afgesteld voor een soepele en aangename ervaring. Met een eenvoudige duw- en trekbeweging aan de scherpstelring schakelt u over van de AF- naar de MF-stand, waarbij intuïtieve schaalmarkeringen de scherpstelafstand en de scherptediepte in één oogopslag laten zien. De controle-ring op het objectief kan aangepast worden voor snelle toegang tot de favoriete camerafuncties, waardoor het maken van opnamen handiger en efficiënter wordt.

Kleinere centraalsluiter, krachtige en professionele bediening

De centraalsluiter is een krachtig onderdeel van Hasselblad's middenformaat systeem. De nieuwe XCD-objectieven zijn uitgerust met een verbeterde centraalsluiter die, hoewel kleiner, dezelfde nauwkeurige prestaties levert als zijn voorgangers en snel en stil is om verstoring tijdens het fotograferen te voorkomen. Bovendien maakt deze ultrakleine sluiter opnamen tot 1/2000s en biedt hij flitssynchronisatie bij alle snelheden.

Hasselblad XCD 2,5/38V

Het XCD 2,5/38V groothoekobjectief met lage vervorming dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 30 mm op een full-frame, is geschikt voor het maken van documentaires, straat- of landschapsfotografie. Neem meer omgevingsdetails op bij portretopnamen of profiteer van het zachte bokeh-effect van het grote diafragma van f/2.5 om het hoofdonderwerp tegen de achtergrond te accentueren. De minimale scherpstelafstand van de XCD 2,5/38V is slechts 30 cm, perfect voor het vastleggen van gerechten, producten en andere stilstaande onderwerpen.

Hasselblad XCD 2,5/55V

Het XCD 2,5/55V-standaardobjectief, dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 43 mm op een full-frame, produceert een beeld dat vergelijkbaar is met dat van het menselijk oog. Dit perspectief, in combinatie met het zachte bokeh-effect van het grote diafragma van f/2.5, maakt dit objectief tot een uitstekende optie voor portretten van volledige of halve lengte en ideaal voor het fotograferen van documentaires, stillevens of dagelijkse fotografie.

Hasselblad XCD 2,5/90V

De XCD 2,5/90V, die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 71 mm op een full-frame, is perfect voor close-up portretten of stillevens. De brandpuntsafstand in combinatie met een groot diafragma van f/2.5 zorgt voor een prachtig zacht bokeh-effect dat het onderwerp extra benadrukt.

Beschikbaarheid en prijzen

De Hasselblad X2D 100C is nu exclusief verkrijgbaar bij Transcontinenta in Nederland en het selectieve aanbod van Hasselblad Dealers in Nederland, België en Luxemburg. De X2D 100C heeft een adviesprijs, inclusief BTW, van € 8.699,00. De nieuwe XCD objectieven XCD 2,5/38V, XCD 2,5/55V en XCD 2,5/90V zijn ook beschikbaar en hebben een adviesprijs, inclusief BTW, van respectievelijk €4.199,00, €4.199,00 en €4.799,00.

Info: Hasselblad.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie