De eerste ervaringen met het nieuwe Sony teleobjectief

Hands on met de Sony 400mm f/2.8 OSS

Remco Stunnenberg 495 0
Vorige week kondigde Sony zijn 400mm f/2.8 OSS-objectief voor spiegelloze camera's met E-vatting aan. De Japanse fabrikant bouwt dit teleobjectief voor professionele sport- en natuurfotografen op aanvraag. Een dag na deze aankondiging gingen wij met Sony naar Londen voor een hands on met dit kersverse objectief.

De aankondiging van dit nieuwe teleobjectief, vorige week, kwam niet als een verrassing. Bij de introductie van de Sony a7R III in oktober vorig jaar, liet Sony al weten bezig te zijn met de ontwikkeling van een 400mm f/2.8-objectief. Met dit objectief richt Sony zich op professionele sport- en natuurfotografen. Niet voor niets is deze 400mm f/2.8 OSS met name bedoeld voor gebruik in combinatie met de Sony a9-camera. Deze full frame systeemcamera kan foto's schieten met een snelheid van 20fps. Dit toestel krijgt ook nieuwe firmware, met optimalisaties voor het 400mm-objectief.

Relatief licht

Met een gewicht van 2,9 kilogram is het kersverse Sony teleobjectief relatief licht. Zeker in vergelijking met 400mm f/2.8-objectieven voor digitale spiegelreflexcamera's. Zo wegen de nieuwste 400mm f/2.8-objectieven van Canon en Nikon voor dslr's zo'n 3,8 kilogram.

Zeer snelle AF

Het Sony teleobjectief is voorzien van twee focusmotoren. Deze maken een zeer snelle autofocus mogelijk. Zo kunnen gebruikers optimaal profiteren van de snel evoluerende opnames en scherpstellings-snelheden van de nieuwste Sony-camera's zoals de al genoemde a9 maar natuurlijk ook de A7R III.

Niet geheel toevallig koos Sony dan ook voor een racecircuit, even buiten Londen, om een delegatie van Europese fotojournalisten, kennis te laten maken met dit gloednieuwe objectief. De omstandigheden tijdens deze hands on waren overigens verre van optimaal: midden op een snikhete dag onder een strakblauwe hemel. Maar ondanks deze mindere fotografische omstandigheden, werd de enorme potentie van dit objectief ons tijdens twee keer twintig minuten gebruik meer dan duidelijk.

Zo is de FE 400mm F2.8 GM OSS supertelelens ’s werelds lichtste in zijn klasse en dat merk je. Natuurlijk is het gebruik van een statief/monopod bij dit soort objectieven geen overbodige luxe, maar ook vanuit de hand is dit objectief uitstekend te hanteren. Zeker ook dankzij de optische beeldstabilisatie. Verder biedt dit objectief uitzonderlijke beeldkwaliteit en een razendsnelle AF. Het is bovendien een prachtig objectief om te zien. Het oog wil immers ook wat.

Sony zelf claimt dat dit objectief de ideale keuze is voor professionele sport-of natuur fotografen. Als nieuw lid van de G-masterserie objectieven biedt deze nieuwe supertelelens met groot diafragma een zeer goede beeldkwaliteit, extreem detail en uitstekend contrast en resolutie, zelfs in de hoeken van de foto. Wij kunnen ons wel vinden in de claim van Sony.

Vanaf september beschikbaar

Het objectief komt vanaf september beschikbaar voor een adviesprijs van om en nabij de €12.000,-. Een enorm bedrag maar daar krijg je veel voor terug. Sony ontwikkelde ook een drop-in circulair polarisatiefilter (model VF-DCPL1) voor dit objectief. Deze is in Europa beschikbaar vanaf december 2018, voor een prijs van ongeveer €480,-.

Beelden: © Remco Stunnenberg

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco