Wie David LaChapelle zegt, denkt aan provocerende portretbeelden

Groninger Museum schaft nieuw werk van David LaChapelle aan

Amy Schutte 468 0
De foto heet ‘Seismic Shift’ en is te zien in de, aan de kunstenaar gewijde tentoonstelling LaChapelle: Good News For Modern Man.

Wie David LaChapelle zegt, denkt aan provocerende portretbeelden van celebrity’s of kitscherige campagnes voor modemerken.

David LaChapelle is fotograaf en kunstenaar, die zijn eerste opdracht kreeg van Andy Warhol  Zijn provocerende foto’s van beroemdheden zijn net zo beroemd als zijn kitscherige modecampagnes. Zijn werk is enorm onderscheidend en veelzijdig. Zo maakte hij portretten van onder meer Liz Taylor en Marilyn Monroe in knallende zuurstokkleuren, maar ook Jezus aan tafel van een modernistisch laatste avondmaal, omgeven door ruige rappers (The Last Supper). In 2006 werd Artists and Prostitutes uitgebracht, een boek met het hele oeuvre van LaChapelle. Dit boek kwam in een gelimiteerde opgave en de run erop toonde aan hoe populair de fotograaf is.Chapelle zegt, denkt aan provocerende portretbeelden van celebrity’s of kitscherige campagnes voor modemerken. Wie David LaChapelle zegt, denkt aan provocerende portretbeelden van celebrity’s of kitscherige campagnes voor modemerken.

Unieke fotografische verbeelding

In de Groningse tentoonstelling is te zien hoe LaChapelle zijn unieke fotografische verbeelding los laat op thema's uit de klassieke oudheid, de Bijbel, de Renaissance en de moderne sterrencultuur.

Volgens LaChapelle gaat de tentoonstelling over de hedendaagse wereld. De consumptiemaatschappij en de materiële waarde die we overal aan lijken te hechten en die ons geluk lijkt te beloven. Tegelijk is er het idee van waar we zouden kunnen zijn, en het eindigt in het paradijs, bij het eerste avondmaal. Niemand hoeft te sterven, het is de verlichting na donkere tijden.

Op z'n puurst

‘Seismic Shift’ is onderdeel van de tentoonstelling. In de foto zien we een aanbouw van het Los Angeles County Museum of Art. Met daarin allerlei beroemde werken, na een natuurramp. Links in de overstroomde ruimte dobbert een rode opblaas hond zoals van Jeff Koons. Rechts hangt een Damien Hirst-haai schuin in zijn verbrijzelde glazen kast. Het is LaChapelle op z’n puurst.

De tentoonstelling is nog t/m 28 oktober te zien in het Groninger Museum.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy