Nieuwe richting voor de artiest

Act of Nature - David LaChapelle

Siem van Woerkom 1298 0
Van 1 juni t/m 20 juli 2019 presenteert Reflex Amsterdam de nieuwe foto expositie van David LaChapelle. De fotograaf is bij de opening aanwezig.

Nieuwe Expo - Act of Nature

Reflex Amsterdam presenteert van 1 juni tot en met 20 juli 2019 een nieuwe solo-expositie van de wereldberoemde Amerikaanse fotograaf David LaChapelle. Na tien jaar is LaChapelle terug in de galerie om zijn meest recente werk te laten zien. De expositie omvat hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar en een selectie van ongezien werk dat in Amsterdam voor de eerste keer wordt getoond. De fotograaf is bij de opening aanwezig.

Act of Nature zit op het snijvlak van aards en transcendentaal, van een utopische fantasie en een dystopische werkelijkheid, waarbij de mensheid en de natuur zowel in harmonie als in conflict met elkaar leven. Op basis van zijn directe omgeving en zijn eerdere ervaring als fotograaf van de sterren, maakt LaChapelle beelden die niet alleen de visuele zintuigen prikkelen, maar ook de geest en het hart. Daarbij zijn religie, spiritualiteit en de kunsthistorische canon een belangrijke inspiratiebron.

Surrealistisch werk

Een benzinestation midden in de jungle schijnt fel als een verlicht baken van consumentisme; wereldvreemd te midden van overdadige plantengroei. Het verhalend beeld suggereert een strijd tussen wildernis en inheemse bevolking. Is dit een daad van menselijke tussenkomst? Of vecht de natuur terug?

Paradise, een van de recentere series van LaChapelle, verbeeldt de utopische interactie tussen de natuur en de mens. De serie is gefotografeerd op Hawaii waar de fotograaf momenteel woont. De kleurrijke foto’s weerspiegelen de mystieke symboliek van verschillende religies. Praise Dance, uit een eerdere serie, en het nieuwe werk Songs in My Head illustreren de intrigerende collagetechniek van LaChapelle met handbeschilderde negatieven. Ook Jesus and Buddha under a Tree toont het onmiskenbare handschrift van de kunstenaar.

David LaChapelle (1963) geniet internationale bekendheid om zijn gedurfde portretten van celebrities, unieke visie en hyperrealistische esthetiek. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse fotografen. In 2006 keerde hij terug naar zijn roots en is hij zich op kunstfotografie gaan richten. Met zijn werk exposeert hij wereldwijd in galeries en toonaangevende musea. In 2018 organiseerde het Groninger Museum een imposante overzichtstentoonstelling. Act of Nature is de derde solo-expositie bij Reflex Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op: www.reflexamsterdam.com

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem