Goedkope timelapse maken met open source software

Goedkope timelapse maken met open source software

Eefke Burg 379 0
Een ontwikkelaar uit Sydney, Greig Sheridan en zijn compagnon Rocky hebben een Intervalometerator geïntroduceerd, een intervalometer gebaseerd op basis van open source. De Intervalometerator is ontworpen om een goedkope mogelijkheid te bieden om een timelapse systeem te bouwen aan de hand van Canon DSLR's, Arduino en Raspberry Pi Hardware. Het systeem is ideaal voor de doe-het-zelver die een goedkoop alternatief wil voor de bestaande timelapse systemen.

Intervalometerator maakt op afstand een timelapse met behulp van batterij en zonnepaneel

Volgens de website Intvlm8r van maker Sheridan kan het open source Intervalometeratorsysteem op een afstand worden gebruikt met een batterij en een zonnepaneel, naast dat het 'on-grid' te gebruiken is voor setups die zich dichtbij de maker bevinden. De Intervalometerator is volgens de maker ontworpen voor de Canon 6D- 60D- en 600D-modellen. Het duo hoopt echter dat in de loop van tijd andere modellen en merken ook worden getest en compatible zijn met het systeem.

Demo timelapse software beschikbaar

De Intervalometerator kan worden ingesteld met webtoegang voor afstandsbediening en is volledig configureerbaar, waardoor gebruikers zelf camera-instellingen kunnen kiezen. Zo kunnen gebruikers zelf de tijd en de dag selecteren waarop de timelapse wordt vastgelegd en het interval waarmee de beelden worden vastgelegd. Hier kan je de interface van het systeem testen, waar ook te zien is hoe het werkt. De interface van de software bevat informatie over het batterijniveau, gemaakte foto's, resterende opslag, de tijd en datum van de laatste foto, evenals wanneer de volgende opname wordt gemaakt en van welke hardware er gebruik wordt gemaakt.

Het volledige systeem gebruikt minder dan 1mA en het is mogelijk om de intervalometerator automatisch te laten herstellen in het geval van een tijdelijk vermogensverlies. Sheridan schat de kosten van de Intervalometerator, exclusief de beschermende behuizing, de houder en de camera, op ongeveer $ 242,- dollar. Dit is aanzienlijk goedkoper dan concurrerende commercieel beschikbare systemen; de Titan2 Remote timelapse box met zonne-energie voor DSLR's kost bijvoorbeeld $ 4.700,-.

Maker Sheridan heeft het volledige project op zijn blog geschreven en heeft de code ervan op Github gedeeld.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke