Noorderlicht fotograferen? Zo doe je dat!

Foto's of time-lapse maken van het noorderlicht, zo doe je dat

Tieme Snijders 697 0
Ben je van plan om binnenkort naar het hoge noorden te vertrekken? IJsland bijvoorbeeld? Met wat geluk tref je het noorderlicht! In dit artikel leggen wij uit hoe je het beste foto’s van dit schitterende fenomeen kan maken.

Voorbereiding voor het fotograferen van het noorderlicht

Uiteraard is het verstandig om een aantal volle batterijen mee te nemen. Tijdens de kou die er is in bijvoorbeeld IJsland moet je batterij harder werken waardoor deze eerder leeg raakt. Zorg dus voor voldoende opgeladen batterijen. Zorg er tevens voor dat je genoeg lege SD-kaartjes bij je hebt. Fotografeer in RAW, dan heb je meer controle over de nabewerking.Noorderlicht

De foto van het noorderlicht

Kader je beeld waar je de foto gemaakt wilt hebben. Leuk is om iets op de voorgrond te hebben, een gebouw zoals een oud kerkje bijvoorbeeld. Kies de juiste sluitertijd. Als je een te lange sluitertijd gebruikt krijg je een groene foto, omdat het noorderlicht ‘danst’.

Timelapse

Als je van plan bent om er een timelapse van te maken, zorg er dan voor dat je de juiste interval tussen de foto’s kiest. Als je kiest voor 1 foto per 20 seconden, krijg je 7 seconden video uit een uur. Kies voor een korter interval, op die manier krijg je een betere video.

Gebruik handmatige focus. Eerst op oneindig, en focus dan zo, dat uiteindelijk alles scherp in beeld is.

Als je een timelapse maakt, maak dan geen veranderingen meer in de instellingen als je eenmaal alles juist ingesteld hebt. Anders krijg je een ongelijkmatige video!

afbeelding van Tieme Snijders

Tieme Snijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tieme