SEO voor fotografen

Goed scoren met je fotografiewebsite? Gebruik SEO

Christel de Wolff 10472 0
SEO, het is niet meer weg te denken van het internet. Search Engine Optimalisation (zoekmachine optimalisatie) zorgt ervoor dat je website beter scoort op zoekmachines. Met beter scoren bedoelen we dat je pagina eerder verschijnt in zoekopdrachten. Pas SEO toe op jouw fotografiewebsite om beter gevonden te worden. Dit zijn aandachtspunten.

SEO voor fotografen

SEO toepassen op je fotografiewebsite is best lastig, want in de regel zal je vooral foto's plaatsen en op foto's kun je niet tot nauwelijks zoekmachine optimalisatie toepassen. Daarom moet je creatief zijn met de teksten die je op je website plaatst. Echter, voordat je aan de slag gaat met je teksten moet je eerst onderzoeken op welke termen je gevonden wilt worden. Dat doe je zo:

Zoektermen kun je vinden via allerlei speciale, al dan niet betaalde, programma's. Begin echter vooral eens via de zoekmachine zelf. Vul in Google de term 'fotografie' in en kijk wat de suggesties zijn die de zoekmachine zelf aanvult. Deze zijn namelijk gebaseerd op veelvoorkomende zoektermen, dus kunnen je helpen te ontdekken waar mensen op zoeken.

Goede programma's zijn Google Adwords of de Keywordtool. Nog meer goede SEO-tools? Lees dit artikel eens.

Blijf netwerken voor een extra hoge positie

Netwerken is belangrijk voor je beroepspraktijk, dat zal je begrijpen. Maar wist je ook dat netwerk belangrijk is voor het behalen van een hoge positie in Google? Externe sites die naar jouw website linken zorgen ervoor dat zoekmachines concluderen dat jouw pagina wel heel belangrijk moet zijn. Het addertje onder het gras is wel dat de sites die naar jou toe linken ook interessante sites moeten zijn. Vraag dus niet jan en alleman om een linkje op te nemen naar jouw site en ga ook niet in zee met dubieuze marketingbureautjes die aan linkuitwisseling willen doen. Dat kan je positie juist schaden.

Blog bijhouden op je website

Je site is in de eerste plaats een fotografiewebsite, maar zoals al gezegd is het lastig om te scoren op foto's. Je kunt je foto's wel een handje helpen door een ALT tag terug te laten komen met daarin het zoekwoord. Op die manier kunnen je foto's gevonden worden in de afbeeldingen zoekfunctie. Let erop dat je je foto's niet te veel tags geeft, want dat werkt juist averechts.

Wil je echter snel meters maken op je website, moet je toch meer doen dan alleen het optimaliseren van je foto's. Optimaliseer je teksten! Zorg dat je zoekterm in je pagina terugkomt, tenminste in de titel en de intro. Ook hier geldt, niet overdrijven want Google ziet het meteen als je geforceerd bezig bent. Daarbij komt het de leesbaarheid van je tekst ook niet ten goede als je om de drie woorden je zoekwoord erin verwerkt!

Wat écht helpt is het bijhouden van een blog op je website. Op die manier kun je steeds opnieuw relevante zoekwoorden. Dit is niet alleen een goudmijn voor Google, je bezoeker vind het ook leuk omdat er steeds weer wat nieuws te lezen valt op je website.

Heb je zelf nog tips om een goed vindbare website te bouwen? Deel ze met ons in de comments.

Lees ook: Stop met het gratis delen van je werk

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel