Deel niet gratis je werk

Nieuwe fotografen: stop met het gratis delen van je werk

Eefke Burg 839 0
Aan het begin van je fotografiecarrière weet je niet beter: je wil vooral dat jouw foto’s aan een zo groot mogelijk publiek worden laten zien en hebt hier alles voor over. Het stomme is alleen, dat bedrijven er gratis met je werk vandoor gaan. Jouw foto’s worden nabewerkt, verwerkt en gebruikt op een manier die jij niet voor ogen had. Erger nog, vaak hoeft je naam er niet eens bij vermeld te worden en krijg je geen compensatie! Op die manier heb je er natuurlijk niets aan dat jouw foto’s worden gedeeld met de wereld.

Foto’s worden gratis gebruikt door Unsplash, Petapixel en Pexels

Voor degenen die het niet weten: Unsplash, Petapixel en Pexels zijn platforms fotografen aanmoedigen om hun werk gratis op het platform te plaatsen. Degenen die het platform gebruiken, krijgen de volledige commerciële toegang tot de afbeeldingen, inclusief bewerkingsrechten en hoeven zelfs de fotograaf niet te crediteren. Ik heb zelfs eens een groot corporate bedrijf horen zeggen ‘kunnen we hier geen afbeeldingen van Unsplash voor gebruiken?’

Fotograaf: Imazite

Wat erger is, is dat de afbeeldingen kunnen worden gebruikt om de boodschap te verkondigen die de gebruiker voor ogen heeft. Ik heb wel eens een zielig verhaal gehoord van een model die haar foto’s geplaatst zag worden bij een website voor online dating. Het model in kwestie was allang niet vrijgezel meer, maar werd toch elke keer weer benaderd met nieuwe verzoeken van vrijgezelle mannen. Dit is dan nog een relatief onschuldig voorbeeld, maar wat als jouw foto gebruikt wordt bij een campagne voor een politieke partij waar je niet achter staat? Of voor een promotie van allerlei seksartikelen?

Instagram geeft website toegang tot code waarmee afbeeldingen gratis ter download aangeboden worden

Wat kan het delen op Instagram nou kwaad, het is toch niet mogelijk om foto’s hiervan op te slaan? En afbeeldingen hebben toch een klein formaat? Think again.. Laatst kwam ik erachter dat er meerdere websites bestaan, waaronder deze, waar mijn afbeeldingen van Instagram gewoon gedownload kunnen worden. Hoewel er gewoon auteursrecht geldt op afbeeldingen via Instagram, zie ook een artikel van Frankwatching, heeft Instagram wel het recht om hun software en content beschikbaar te stellen aan derden. Officieel mogen ze niet gebruikt worden en je kan volgens het Europees recht vragen of Google de afbeeldingen verwijdert maar zorg maar eens dat je dat voor elkaar krijgt.

Fotograaf Sepph

In welke gevallen zou je dan wel gebruik willen maken van Instagram en dergelijke websites?

Instagram is natuurlijk een ontzettend goed publiciteitsmiddel voor jouw portfolio, je foto’s worden door vele accounts gezien. Persoonlijk zet ik mijn foto’s echter altijd om naar een klein formaat, zodat ze voor de meeste websites niet meer bruikbaar zijn. Werk je met modellen, stel deze op de hoogte en geef ook aan wat het gevaar is voor hen. Unsplash, Petapixel en Pexel kan je gebruiken om te ‘teasen.’ Plaats slechts enkele van je mooie foto’s online en geef in je profiel aan dat er nog veel meer te verkrijgen is, tegen betaling uiteraard.  Worden jouw foto’s desondanks onrechtmatig gratis gebruikt? Bij Google kan je het hier aangeven.

Fotograaf van foto aan de kop van dit artikel: Eduardo Ortiz. 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke