Review: 14-24mm F2.8 DG HSM Art

Gebruikersreview: Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art

Itam van Teeseling 4061 0
Natuurfotograaf Richard Verroen ging op pad in de Biesbosch met de nieuwe SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM Art, lees hier zijn gebruikersverslag.

Fotografie: Richard Verroen

Vrijdagochtend loop ik het pand van Sigma Benelux binnen en daar word ik hartelijk ontvangen. Ik kan ook nog net even een stukje meepakken van de lenzenproeverij. Maar goed dat was niet mijn hoofddoel, ik kwam de nieuwe Sigma 14-24 mm F/2.8 DG HSM Art ophalen, om daar vervolgens testfoto’s mee te maken. Dus op naar mijn favoriete gebied: Nationaal Park de Biesbosch.

Review: 14-24mm F2.8 DG HSM Art © Richard Verroen

Fotocredit: Richard Verroen

Robuuste lens

Helaas waren er niet van die mooie wolkjes zoals eerder die week, maar dat mocht de pret niet drukken. Het objectief voelt robuust en solide aan en op mijn Canon 5D mark III ziet hij er imposant uit. Het enige nadeel op dit moment is dat elke landschapsfotograaf met (o.a. grijsverloop-)filters werkt en er is nu uiteraard nog geen adapterring beschikbaar voor de filterhouder.

Review: 14-24mm F2.8 DG HSM Art © Richard Verroen

Fotocredit: Richard Verroen

Grijsverloopfilters

Zo’n grijsverloop filter gebruik je om het verschil tussen de lichtste partijen (meestal de wolken) en de donkerste partijen, meer in evenwicht te brengen. Zo kan je voorkomen dat óf de lucht overbelicht is, óf de schaduwen onderbelicht.  Maar de verschillende producenten zullen er wel snel mee komen, net zoals die nu ook voor de 14mm f/1.8 Art al beschikbaar is. Goed, zonder filters aan de slag dus.

Review: 14-24mm F2.8 DG HSM Art © Richard Verroen

Fotocredit: Richard Verroen

Helder en scherp beeld

Meteen valt me op dat dit objectief op elke zoomstand een perfect helder en scherp beeld geeft.
De diafragma’s lopen van 2.8 tot en met 22. Alleen boven de 13 gebruik ik nooit in verband met diffractie. Een duidelijke vertekening is niet te zien en de scherpte is ook in de hoeken erg goed evenals het ontbreken van vignettering bij zowel f/2.8 als bij f/13.

Wellicht zullen er veel technische testen komen met een hoop cijfers waaruit blijkt dat Sigma weer een prachtobjectief heeft geproduceerd voor zijn Art-serie, maar ik vind vooral belangrijk wat de resultaten zijn bij het maken van landschapsfoto’s. En dat ik zeer tevreden ben is heel zeker.

Goede service

Leuk detail is nog dat er bijna geen wolkje in de lucht was die dag, maar dat het objectief toch weer ingeleverd moest worden. Toen ik zei dat ik die wolkjes zo miste,  gaven ze me alsnog de ruimte om hem nog een dag mee te nemen, terwijl dat voor hun eigen planning niet echt uit kwam. Dat noem ik nog eens service.

Review: 14-24mm F2.8 DG HSM Art © Richard Verroen

Fotocredit: Richard Verroen

Conclusie

Tot slot mijn conclusie: is het een objectief dat ik als fotograaf zou kopen? Zeer zeker! Je hebt met dit objectief eigenlijk een paar prime-lenzen in één bij je. Het zoombereik van 14 tot 24 mm is ook erg handig. Ik gebruik zelf altijd de 14 mm prime, maar soms kun je niet dichterbij je onderwerp komen en dan is inzoomen erg makkelijk. Ook heb ik nog een paar nachtfoto’s gemaakt om te kijken hoe de F2.8 reageert. En t.o.v. mijn 16-28mm F2.8 objectief viel het me op dat de SIGMA 14-24 mm F/2.8 DG HSM Art meer licht vangt.Dus ook onder slechte lichtomstandigheden of voor nachtfotografie is hij zeer geschikt. Kortom een echte aanrader dus.

Kijk hier voor meer info over het objectief. Voor meer informatie over fotograaf Richard Verroen, bekijk dan zijn website.

Review: 14-24mm F2.8 DG HSM Art © Richard Verroen

Fotocredit: Richard Verroen

afbeelding van Itam van Teeseling

Itamvan Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanItam