Nieuw: Fujifilm X-H1

Fujifilm X-H1: video en in body stabilisatie

Jasper van Bladel 1203 0
Fujifilm komt met verdere uitbreiding van haar professionele portfolio. Vandaag presenteren ze een nieuwe camera: de X-H1. Deze camera heeft dezelfde sensor en processor als de X-T2 en X-Pro 2, maar is voorzien van in body stabilisatie en uitgebreide videomogelijkheden.

Deze camera staat heeft zowel kenmerken van de X-T2 als van de middenformaat GFX 50s. Voor de eerste keer is in body stabilisatie aanwezig in een camera uit de Fujifilm X-serie. Verder heeft de camera uitgebreide videomogelijkheden en Fujifilm richt zich met deze camera dan ook op de serieuze filmer.

De X-H1 is de eerste camera in een nieuwe lijn binnen de Fujifilm X-range. De H in de naam zou volgens Fujifilm kunnen staan voor het woord Hybride. Deze camera is dan ook een camera die zowel op foto- als op filmgebied volop mogelijkheden biedt.

IBIS

Fujifilm ziet deze X-H1 echt als een professionele camera. Dat uit zich in het feit dat de body op verschillende punten extra stevigheid heeft meegekregen. Ook is de camera op 94 plekken geseald voor een goede weersbestendigheid.

De belangrijkste vernieuwing in de X-H1 is de aanwezigheid van ingebouwde beeldstabilisatie. Waar dit eerder niet mogelijk werd gevonden door Fujifilm is nu klaarblijkelijk een geheel nieuw systeem ontwikkeld dat de goedkeuring van zowel de foto- als videotechnici kan wegdragen. Deze in body stabilisatie zorgt in combinatie met een selectie objectieven voor een stabilisatie van 5.5 stop.

Een speciaal ontwikkelde dual-processor stuurt daarbij drie axiale accelerometers en drie axiale gyro sensoren aan. In totaal kunnen er tot wel 10.000 calculaties per seconde worden uitgevoerd. Noodzakelijk voor een uiterst en zeer precieze aansturing van de mechanismen die zorgen voor de stabilisatie.

Sensor en processor

De X-H1 maakt gebruik van dezelfde 24.3 megapixel APS-C X-Transtm CMOSIII sensor en X-Processor Pro beeldprocessor zoals voor het eerst is toegepast in de FUJIFILM X-Pro2 en X-T2. De grote elektronische zoeker kent een vergrotingsfactor van 0.75x die bestaat uit een hoge resolutie EVF van 3.69 miljoen dots. Ongekend groot voor een systeemcamera. De zoeker kijkt door zijn verversing van 100Hz zeer rustig en zijn vertraging is slechts 0.005 seconde.

Cine-objectieven

De camera is ook compatible metde objectieven die later dit jaar nog zullen worden geïntroduceerd, waaronder de MKX18-55mmT2.9 en de MKX50-135mmT2.9. Deze twee professionele cine-objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor de X-Mount en komen naar verwachting in mei 2018 beschikbaar.

Video

De beeldkwaliteit van de video opnames is verder toegenomen doordat opnames nu in een bitrate van 200Mbps kunnen worden gemaakt. De camera kent op dit gebied meer dan 20 verbeterpunten, waaronder 1080/120P high-speed video mode. Waardoor slow-motion opnames kunnen worden gemaakt met een vertraging van 1/2, 1/4 en 1/5 van de snelheid. Ook is het mogelijk om F-log-opnames nu rechtstreeks weg te schrijven naar de SD kaart van de camera en wat voor velen een verbeterde workflow met zich mee zal brengen. Andere verbeteringen bestaan uit DCI 4K opname mogelijkheid (4096*2160), een instelling 400% dynamisch bereik (ongeveer 12 stops), 200 Mbps high bitrate recording, een verbeterde interne microfoon (24 bit / 48 Khz) en verbale tijdscodes.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-H1 is beschikbaar in maart 2018 en gaat € 1899,- kosten.

Meer info: Fujifilm

 

 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper