Specifiek ontworpen voor camera’s uit Fujifilm X-Serie

Fujifilm kondigt langverwachte FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief aan

Remco Stunnenberg 813 0
Fujifilm kondigt vandaag officieel het langverwachte FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief aan.

Het objectief is voorzien van de allerlaatste optische technieken waardoor opnames van hoek tot hoek ragscherp zijn. Dit FUJINON ultra groothoek XF objectief is specifiek ontworpen voor de camera’s uit de Fujifilm X-Serie.

Door zijn grote diafragma van f/2.8 over de volledige zoomlengte van 8mm tot 16mm (beeldhoek 12-24mm in vergelijk met een 35mm camera) is dit ultra-groothoekobjectief met recht zéér lichtsterk te noemen. Het is daarom een perfecte aanvulling op de reeds bestaande lichtsterke F/2.8 zoomobjectieven zoals de XF16-55mmF2.8 R LM WR en de XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR. Hierdoor ontstaat een perfecte drie-eenheid aan objectieven die reikwijdte vertegenwoordigen in beeldhoek van 12mm tot en met 213mm in vergelijk met het 35mm filmformaat.

Dit nieuwe XF8-16mm objectief van FUJINON kenmerkt zich door een zeer hoog oplossend vermogen op volle diafragma-opening van f/2.8 en scherpte van hoek tot hoek en is daarmee een zeer goede keuze voor het fotograferen van landschappen en architectuur. Perspectief kan door dit objectief uitermate goed benadrukt worden. Daarmee is dit objectief ook uitstekend inzetbaar voor interieurfotografie in bijvoorbeeld restaurants of hotels. Daarnaast is dit objectief uitermate geschikt voor astrofotografie (Lees: het fotograferen van de sterrenhemel).

Het lichtsterke FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR objectief is perfect geoptimaliseerd om ieder detail in combinatie met Fujifilms’s X-TransTM CMOS sensor technologie ragscherp weer te kunnen geven. Zelfs wanneer het diafragma vol open wordt gebruikt. Het objectief geeft daardoor een natuurgetrouwe weergave van de sfeer en omgeving.

Het objectief kenmerkt zich door zijn duurzaamheid en prettige gewicht. Tegelijkertijd is het water- en stofbestendig. Verder kan dit objectief ook op een koude winterdag worden gebruikt. Zo blijft hij volgens Fujifilm functioneren tot in ieder geval -10 graden celsius.

Naar verwachting komt de XF8-16mmF2.8 R LM WR eind November 2018 beschikbaar op de markt voor een adviesprijs van €1.999,-

Belangrijkste kenmerken

1 - Ultra-groothoek zoomobjectief met een vaste diafragmawaarde van f2.8

Om een ultra-groothoek objectief van 8-16mm (equivalente beeldhoek 12-24mm bij gebruik 35mm filmformaat) met een vaste diafragmawaarde van f2.8 te kunnen produceren bestaat de optische formule uit maar liefst 20 lenselementen die zijn gegroepeerd in 13 verschillende groepen.

Zo kent dit objectief vier asferische lensdelen om sferische vertekening en aberratie te onderdrukken en beschikt het objectief over zes ED lenzen om laterale chromatische aberratie tegen te gaan. Dit resulteert in een uiterst geavanceerde en zeer hoogwaardig oplossend vermogen over de gehele zoomlengte met een gelijkblijvend diafragma van f2.8.

2 - Correcties voor ton- en kussenvorming

Om ton- en kussenvorming tegen te gaan die specifiek kenmerkend zijn voor ultra-groothoekobjectieven beschikt dit objectief over een element om dit fenomeen te corrigeren. De hoeveelheid correcties is afhankelijk van de zoomafstand waardoor hoek- tot hoekscherpte behouden blijft.

3 - Dubbele Nano-GI coating

Het achterste lensgedeelte van de twee voorste lenselementen zijn behandeld met een Nano-GI coating om zogenoemde ‘ghosting’ en ‘gloed’ door invallend licht te onderdrukken. Hierdoor worden meer heldere opnames bereikt.

4 - Stille en snelle autofocus

Het objectief maakt gebruik van een lineaire motor waardoor een stille en snelle autofocus kan worden bereikt.

5 - Duurzaam opgebouwd voor iedere weersomstandigheid

Het objectief is op 11 plaatsen water- en stofbestendig gemaakt, waardoor regenwater en stof geen kans krijgt zich in de behuizing te nestelen. Daarnaast is het objectief geschikt om te kunnen gebruiken tot minus -10 graden celsius. Het voorste

lenselement is voorzien van een fluorine coating om water en modder af te stoten. Hierdoor kan het objectief zonder zorgen onder vrijwel iedere weerssituatie worden gebruikt.

6 - Accessoires

Ultra-groothoekobjectieven hebben een groot afgerond eerste lenselement waardoor reguliere zonnekappen normaliter niet op een dergelijk objectief kunnen worden geplaatst. De FLCP-8-16 is specifiek voor dit doeleind ontworpen en wordt tegelijkertijd met de introductie van dit objectief beschikbaar gesteld.

Adviesprijs €1.999,-

Lees ook: Fujifilm introduceert eerste superlichtsterke FUJINON XF200mmF2 R LM OIS WR telefoto objectief

Lees ook: De unieke strategie van Fujifilm

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco