En er komt nog meer!

Fujifilm introduceert eerste superlichtsterke FUJINON XF200mmF2 R LM OIS WR telefoto objectief

Remco Stunnenberg 1014 0
Afgezien van de aankondiging van de langverwachte FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief, introduceert Fujifilm vandaag ook haar eerste superlichtsterke FUJINON XF200mmF2 R LM OIS WR telefoto objectief, inclusief een FUJINON XF1.4X TC F2 WR teleconverter.

De XF200mmF2 R LM OIS WR is een zéér lichtsterk tele-objectief dat wordt toegevoegd aan de line-up van de FUJINON XF objectieven. Met een maximale diafragma opening van maar liefst f/2.0 en een brandpuntsafstand van 200mm verkrijgt dit objectief een beeldhoek van 305mm in vergelijk met het 35mm filmformaat. In lijn met alle andere FUJINON objectieven kenmerkt ook dit objectief zich door een zéér groot oplossend vermogen en is het daardoor in staat om er ragscherpe opnames mee te maken. Het spreekt volgens Fujifilm welhaast voor zich dat 'de bokeh van dit objectief ongekend mooi is waardoor het een perfecte keuze zal zijn voor de sport- en natuurfotograaf'.

Met de hoogwaardige FUJINON XF1.4X F2 TC WR teleconverter kan het brandpuntsafstand met 1.4x worden verlengd tot 427mm waarbij het grootst gekozen diafragma slechts f2.8 bedraagt.

De FUJINON XF200mmF2 R LM OIS WR is een uitermate lichtsterk en daardoor ‘snel’ teleobjectief waarmee de mogelijkheden van FUJIFILM’s X-TransTM sensortechnologie volledig tot zijn recht komt. Zo is het beeld van hoek tot hoek zéér scherp wanneer er met vol open diafragma wordt gefotografeerd of gefilmd, zo claimt Fujifilm.

Het objectief is stof- en weerbestendig gemaakt. Ook is het objectief te gebruiken tot minus -10 graden celsius. Hierdoor is de XF200mmF2 geschikt om te gebruiken in zéér uitdagende weersomstandigheden.

Door de toevoeging van de XF200mmF2 R LM OIS WR en de vandaag eveneens gepresenteerde XF8-16mmF2.8 R LM WR Ultra-groothoek zoomobjectief komt het totaal aantal beschikbare XF objectieven voor de Fujifilm X-Serie nu uit op een totaal van 31 objectieven. Hierdoor is nu vrijwel iedere brandpuntsafstand voor ieder type fotograaf binnen handbereik. Er kan gefotografeerd worden van ultra-groothoek tot en met super-tele en daarmee kunnen onderwerpen worden vastgelegd van zéér dichtbij tot zéér ver weg.

Belangrijkste kenmerken van de Telefoto XF200mmF2 R LM OIS WR1 Uitstekende beeldkwaliteit en prachtige bokeh
Het objectief is opgebouwd uit 19 lenselementen die zijn ondergebracht in een totaal aantal van 14 groepen inclusief één super ED lenselement met een zéér grote diameter. Daarnaast zijn twee grote in diameter ED lens-elementen in dit objectief verwerkt om zodoende chromatische aberratie tot het uiterste minimum te kunnen beperken. De verschillende lenselementen zijn zeer hoogwaardig en precies gepolijst conform dezelfde technieken zoals wordt toegepast in de ‘broadcast’ objectieven. Hierdoor is dit objectief in staat om ragfijne details met een excellente scherpte waar te nemen. Dit resulteert bovendien in een prachtige bokeh.

De lenselementen die in dit objectief worden toegepast kenmerken zich door een accuratesse van 0.1μm. De zéér snelle autofocus scherpstelmogelijkheden worden gerealiseerd door toepassing van een lichtgewichte groep van scherpstelelementen en dankzij het gebruik van lineaire motoren.

2 Krachtige beeldstabilisatie
Het objectief is in staat om opnames tot 5.0 stops te stabiliseren conform de CIPA richtlijnen. Het objectief registreert zelf of het wordt gebruikt ‘in de hand’, of dat het wordt gebruikt op een statief, waardoor op een slimme wijze de allerbeste beeldkwaliteit kan worden bereikt en de fotograaf onbezorgd kan fotograferen of filmen.

3 Eenvoudige AF bediening
Focus voorkeur functionaliteit *1. Dankzij de mogelijkheid om de scherpstelafstand op een voor-ingestelde afstand in te kunnen stellen kan een onderwerp zeer snel en met uiterste precisie worden vastgelegd zonder daarvoor opnieuw scherp te hoeven stellen.

De schakelaar voor het instellen van de scherpstelafstand beperkt de afstand voor het autofocussysteem, waardoor de snelheid waarmee kan worden scherp gesteld op een onderwerp op een afstand van 5 meter of verder weg kan worden vergroot.

De knop voor de scherpstelregeling*1 is zo geplaatst dat hij eenvoudig is te bedienen. De fotograaf kan deze knop toewijzen aan een functie die hij zelf wil zoals ‘Focus voorkeur’, AF-ON en Scherpstelvergrendeling.

*1 De firmware van de camera moet worden bijgewerkt tot de allerlaatste versie om scherpstelvoorkeur en de knop voor scherpstelregeling te kunnen gebruiken. Een firmware-update voor deze functionaliteit zal naar verwachting tegelijkertijd worden uitgebracht met de beschikbaarheid en vrijgave van dit objectief.

4 Snelle, accurate en stille autofocus
Het objectief is voorzien van lineaire motoren om daarmee stil, zeer snel en zéér precies scherp te kunnen stellen.
Er is bovendien een nieuw mechanisme in dit objectief aanwezig dat de scherpstelgroep op zijn plek houdt wanneer het objectief en de camera zijn uitgeschakeld. Hiermee worden trillingen en geluiden voorkomen die werden veroorzaakt als de lineaire motoren en de magneten werden uitgeschakeld.

5 Extra duurzaam gebouwd en geschikt voor iedere weersomstandigheid
Dit objectief is relatief licht en toch zeer robust gebouwd dankzij het gebruik van een aluminium legering. Het objectief is op maar liefst 17 plekken afgedicht zodat stof- en water geen vat kunnen krijgen op dit objectief. Bovendien is het objectief te gebruiken
tot temperaturen van minus -10 graden Celsius. Het voorste lenselement is voorzien van een fluorine coating om zodoende water en modder snel te kunnen verweideren. De matte zilveren kleur die zo kenmerkend is voor dit objectief draagt bij aan de afvoer van warmte en waardoor sferische aberraties kunnen worden vermindert. De matlak is zo ontworpen om reflecties tegen te gaan.

6 Arca-Swiss compatible statief bevestiging
De statief bevestiging is zo ontworpen dat deze Arca-Swiss compatible is en bovendien geschikt is ¼-inch en 3/8-inch schroefdraad bevestiging om daarmee eventueel een eigen koppelingsplaat te kunnen monteren.

7 Inclusief hoogwaardige XF1.4X TC F2 WR teleconverter
Deze hoogwaardige teleconverter verlengd de brandpuntsafstand met 1.4 keer waarbij aberraties tot het uitsterste minimum worden beperkt als het objectief met vol open diafragma wordt gecombineerd. Als de teleconverter tussen camera en objectief wordt geplaatst wordt het totale bereik van dit objectief verlengd tot maar liefst 427mm in vergelijk met het 35mm filmformaat.

8 Accessoires
Tegelijkertijd beschikbaar komt het PR-105 beschermingsfilter en de FLCP-105 voorste lenskap.

FUJINON XF200mmF2 R LM OIS WR + Teleconverter XF1.4X TC F2 WR

Adviesprijs € 5.999

Beschikbaar oktober 2018

Roadmap

FUJIFILM gaat het aantal objectieven voor haar populaire systeemcamera’s uit de X Serie nog verder uitbreiden. Het aantal FUJINON XF objectieven is met de introductie van de XF8-16mmF2.8 R LM WR en de XF200mmF2 R LM OIS WR vandaag, uitgekomen op ruim 31. Daar komen binnen afzienbare tijd nog 3 extra objectieven bij, waaronder een compact groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand, een f4.0 zoomobjectief dat een groot aantal zeer populaire brandpuntsafstanden omvat en een ultra-lichtsterk objectief met een vaste brandpuntsafstand van 33mm en een lichtgevoeligheid van f1.0

Hieronder worden de nieuwe objectieven die nu op de roadmap zijn verschenen in het kort verder besproken.

Een compacte “ XF16mmF2.8 R WR” met vaste brandpuntsafstand
Een vrij compact groothoekobjectief dat zich kenmerkt door en beeldhoek gelijkend aan een 24mm objectief in vergelijk met het 35mm kleinbeeldcamera. Dit objectief krijgt een groot diafragma van f2.8, waardoor het een perfecte keuze zal zijn voor diegenen die graag landschappen fotograferen of foto’s willen maken van hun reizen. Het is daarmee een perfecte aanvulling op de XF23mmF2 R WR, de XF35mmF2 R WR en de XF50mmF2 R WR. Deze kleine en stijlvolle objectieven zijn populair bij menig fotograaf die ermee werkt.

“XF16-80mmF4 R OIS WR” standaard zoom-objectief
Dit objectief kenmerkt zich door zijn 5x zoom mogelijkheid en waardoor het een afstand in beeldhoek overbrugt van 24mm tot 122mm in vergelijk met een 35mm kleinbeeldcamera. Tijdens het zoomen kan het diafragma gelijk worden gehouden waardoor de lichtopbrengst over de gehele zoomafstand gelijk blijft. Met dit objectief wordt het mogelijk om vrijwel alle populaire genres goed te kunnen fotograferen of filmen.

“XF33mmF1 R WR” Ultra-Lichtsterk objectief met vaste brandpuntsafstand
Dit objectief kenmerkt zich door zijn enorme lichtsterkte en is daarmee ‘s werelds eerste objectief voor een systeemcamera dat een maximale diafragmagroote heeft van maar liefst f1.0, inclusief autofocusmogelijkheid.

Fujifilm schroeft productiecapaciteit op

Fujifilm maakte vandaag eveneens bekend dat het de productiecapaciteit voor het produceren van verwisselbare objectieven voor haar systeemcamera’s gaat verhogen. In 2020 moet de productiecapaciteit dan met maar liefst 70% zijn toegenomen ten opzichte van de huidige productiecapaciteit. De verhoging van de productiecapaciteit is noodzakelijk vanwege de zéér sterke groei van Fujifilm in de markt voor spiegelloze systeemcamera’s. Daartoe gaat Fujifilm een aantal nieuwe productiefaciliteiten openen waaronder in Taiwan bij Fujifilm Optics Co. Ltd, een nevenvestiging voor het produceren van camera’s en objectieven in Japan.

De nieuwe productiefaciliteit zal stapsgewijs worden uitgebreid waarbij de eerste fase staat gepland voor september van dit jaar.

Lees ook: Fujifilm kondigt langverwachte FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief aan

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco