’s Werelds ‘snelste’ autofocus objectief voor G-mount systeemcamera’s

FUJIFILM introduceert de FUJINON GF80mmF1.7 R WR

Christel de Wolff 1253 0
FUJIFILM introduceert ’s werelds ‘snelste’ autofocus objectief voor G-mount systeemcamera’s: De FUJINON GF80mmF1.7 R WR. Een objectief met een zéér groot diafragma van maar liefst F1.7. Met name veel portretfotografen kijken al lang uit naar dit objectief en nu kunnen ze het gaan gebruiken op hun FUJIFILM GFX systeemcamera’s.

De FUJINON GF80mmF1.7 R WR is een uiterst lichtsterk autofocusobjectief. Het heeft een vaste brandpuntsafstand van 80mm (equivalent aan 63mm voor 35mm camera’s) en een groot diafragma van F1.7. Daarmee is het het ‘snelste’ en meest lichtsterke GF-objectief voor de FUJIFILM GFX systeemcamera’s. Portretfotografen hebben daardoor nu de keuze tussen de FUJINON GF110mmF2 R WR of de FUJINON GF80mmF1.7 R WR die een wat bredere beeldhoek heeft. Dit geeft portretfotografen meer creatieve mogelijkheden. De FUJINON GF80mmF1.7 R WR staat garant voor een prachtige bokeh dat een esthetische kwaliteit geeft aan ieder beeld dat met dit objectief wordt gemaakt.

Lees ook: FUJIFILM introduceert de nieuwe ultra compacte middenformaat GFX100S, bijbehorend GFX-objectief en meer!

Optisch ontworpen voor ongekende creativiteit

De FUJINON GF80mmF1.7 R WR heeft een diafragma met negen afgeronde diafragmabladen wat resulteert in een prachtig en zacht bokeh: voor- en achtergrond scheiden zich van elkaar met behoud van scherpte tot in de uiterste hoeken. De optische constructie van dit objectief bestaat uit maar liefst 12 verschillende lenselementen die zijn onderverdeeld in negen verschillende groepen. Het objectief heeft één asferisch element en twee Super ED lenselementen. Hierdoor wordt het objectief optimaal gebalanceerd om sferische aberraties effectief te verminderen. Dit alles resulteert in een objectief dat in staat is om een prachtig bokeh te kunnen leveren. Hiermee voldoet iedere opname aan een prachtige esthetische kwaliteit die momenteel door geen ander systeemcamera objectief kan worden geëvenaard. Door het gebruik van zeer moderne en uiterst precieze technieken voor het vervaardigen van glazen lenselementen zijn de toleranties slechts 1/100.000ste van een millimeter. Dit is tot maar liefst vijf keer nauwkeuriger dan bij traditionele glasvervaardigingstechnieken. Bovendien kan met deze nieuwe technieken het effect van ‘uienringen’ – wat een negatief effect heeft op scherpte en bokeh – nu nóg beter worden onderdrukt.

‘s Werelds eerste f/1.7 autofocus objectief voor G-mount systeemcamera’s

De FUJINON GF80mmF1.7 R WR is uitgerust met een krachtige DC-motor die voldoende koppel heeft om de groep die bestaat uit maar liefst zes autofocuselementen – waaronder het asferische lenselement – betrouwbaar, accuraat en snel te kunnen verplaatsen. Dit gebeurt zelfs wanneer het objectief ‘vol open’ op F1.7 en met een zeer korte scherptediepte wordt gebruikt. Dit objectief ondersteunt ook gezicht- en oogdetectie AF. Met behulp van deze autofocusoptie kan er zeer nauwkeurig worden scherp gesteld op een gezicht of de ogen van een persoon, zelfs wanneer deze persoon beweegt. De FUJINON GF80mmF1.7 R WR biedt ook een halve stop verbetering voor de autofocusprestaties van de FUJIFILM GFX100. Hierdoor verbetert het ‘zicht’ voor het autofocussysteem van deze camera van -5.0 EV naar -5.5 EV. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker sneller en beter kan scherpstellen wanneer het objectief wordt gebruikt in moeilijke lichtsituaties.

Compact en praktisch formaat

De FUJINON GF80mmF1.7 R WR heeft een afmeting van slechts 99,2mm in lengte en weegt slechts 795 gram. De filtermaat voor dit objectief is 77mm. Het objectief is daardoor prettig van formaat en geschikt om overal te gebruiken, zowel binnen als buiten de studio.De FUJINON GF80mmF1.7 R WR is op 10 plekken afgedicht om het objectief te beschermen tegen stof en water. Daarnaast kan dit objectief gebruikt worden bij temperaturen tot -10oC. Het voorste lenselement is voorzien van een speciale fluor coating die vuil afstoot, waardoor het objectief extra beschermd wordt.

Prijs en beschikbaarheid

De FUJINON GF80mmF1.7 R WR wordt eind februari verwacht voor een adviesprijs van € 2.299,-. 

Info: fujifilm.eu

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel