Fujifilm is hot!

Fujifilm gaat productiecapaciteit uitbreiden

Remco Stunnenberg 1014 0
Fujifilm is hot! Om aan de stijgende vraag naar verwisselbare objectieven voor haar systeemcamera's te kunnen blijven voldoen, gaat Fujifilm de productiecapaciteit van deze objectieven verhogen. In 2020 moet de productiecapaciteit met 70% zijn toegenomen ten opzichte van de huidige productiecapaciteit.

De verhoging van de productiecapaciteit is noodzakelijk vanwege de zéér sterke groei van Fujifilm in de markt voor spiegelloze systeemcamera’s. Daartoe gaat Fujifilm een aantal nieuwe productiefaciliteiten openen waaronder in Taiwan bij FUJIFILM Optics Co. Ltd., een nevenvestiging voor het produceren van camera’s en objectieven in Japan.

Roadmap

Fujifilm gaat het aantal objectieven voor haar populaire systeemcamera’s uit de X Serie bovendien nog verder uitbreiden. Het aantal FUJINON XF objectieven is met de introductie van de XF8-16mmF2.8 R LM WR en de XF200mmF2 R LM OIS WR eind vorige week, uitgekomen op ruim 31. Daar komen binnen afzienbare tijd nog 3 extra objectieven bij, waaronder een groothoekobjectief met een vast brandpunt, een f/4.0 zoomobjectief dat een groot aantal zeer populaire brandpuntsafstanden omvat en een ultra-lichtsterk objectief met een vast brandpunt van 33mm en een lichtgevoeligheid van liefst f/1.0

Stapsgewijs

De nieuwe productiefaciliteit zal stapsgewijs worden uitgebreid waarbij de eerste fase staat gepland voor september van dit jaar. Fujifilm is in 2012 begonnen met de eigen productie en ontwikkeling van systeemcamera’s waaronder de bij professionals en gevorderde amateurfotografen zéér populaire X-Serie APS-C systeemcamera’s. Daarnaast heeft Fujifilm in maart 2017 officieel de Fujifilm GFX lijn geïntroduceerd, de GFX 50S. Deze Medium Format Systeemcamera kent een sensor die een sensoroppervlak heeft die maar liefst 1.7x groter is dan een traditionele digitale 35mm kleinbeeldsensor.

Noodzakelijk

Fujifilm was met FUJINON al een grote speler in de productie van objectieven voor de TV en filmindustrie, maar is nu ook een grote speler in de markt voor objectieven voor systeemcamera’s. Er worden door FUJINON momenteel meer dan 36 verschillende objectieven voor Fujifilm geproduceerd waarbij de vraag over de afgelopen jaren telkens per jaar met méér dan ruim 20% is toegenomen.

Omdat Fujifilm momenteel de vraag naar objectieven moeilijk kan bijbenen, is een aanzienlijke uitbreiding in productiecapaciteit noodzakelijk geworden. Een van de nieuw te bouwen faciliteiten, zal bestaan uit een zeer grote zogenoemde ‘cleanroom’, een stofvrije ruimte die noodzakelijk is om hoogwaardige objectieven te kunnen produceren.

Geavanceerde productiefaciliteit

Door de investering in de FUJIFILM Optics Co. Ltd. Taiwan factory kan de productiecapaciteit met ongeveer 70% worden uitgebreid ten opzichte van het huidige productieaantal. Gedurende en na de uitbreidingsperiode zal er een geavanceerde productiefaciliteit verrijzen waar enkel hooggekwalificeerd en geschoold personeel haar taken zal uitvoeren. In deze productiefaciliteit zullen naast GF objectieven ook XF objectieven worden geproduceerd, waaronder de vorige week aangekondigde XF8-16mm f/2.8 (beeldhoek 12-24mm in vergelijk 35mm equivalent) en de XF200mm f/2.0. (beeldhoek 305mm in vergelijk 35mm equivalent). Het laatst genoemde objectief is mede geïntroduceerd met oog op de Olympische Spelen in Tokyo in 2020, waarbij de verwachting is dat de vraag naar dit specifieke objectief relatief groot zal zijn.

Lees ook: Fujifilm introduceert eerste superlichtsterke FUJINON XF200mmF2 R LM OIS WR telefoto objectief

Lees ook: Fujifilm kondigt langverwachte FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief aan

Lees ook: De unieke strategie van fujifilm

 

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco