Foto’s weer bewaren in een album?

Christel de Wolff 261 0
Foto's zijn al een poosje digitaal, maar dat betekent niet dat we niet meer graag naar gedrukte foto's kijken. In dit artikel verzamelen we een aantal ideeën wat je kunt doen met je digitale foto's.

Ken je nog de tijd dat er met een analoge camera foto’s werden gemaakt? Was het rolletje vol geschoten dan werden ze afgedrukt. Altijd benieuwd zijn naar het resultaat en bij twijfel eerst de negatieven bekijken of ze voldoende kwaliteit hadden om afgedrukt te worden. Door de digitale camera en de smartphone is dat echt verleden tijd. Foto’s worden opgeslagen in bestanden en worden bekeken vanaf het scherm. Door het gemak en de toenemende kwaliteit van met name smartphones maken we veel meer foto’s. Toch zijn fysieke foto’s nog steeds waardevol. Om te bewaren zijn er veel mogelijkheden. Een mooie doos of bewaren in een album. Veel bedrijven bieden schitterende fotoalbums aan. Door de foto’s digitaal te verzenden, worden ze in een boekwerk gedrukt. Mooi maar prijzig.

Fotodozen

Er zijn speciale fotodozen op de markt met specifieke fotomaten. Op zich een aardig idee, maar foto’s worden er niet mooier van als ze constant vastgepakt worden. Beter is om een album te maken om de foto’s te bewaren. Afhankelijk van de wijze van bevestigen blijven de foto’s in tact.

Fotoalbum

Het bewaren in een fotoalbum kan middels insteken of plakken van foto’s. Bij insteekfotoalbums worden foto’s in transparante mapjes geschoven. Voordeel is dat er niet geplakt hoeft te worden en foto’s kunnen verwisseld worden. Deze albums hebben de standaardmaat 10 bij 15 of 22 bij 25 centimeter. Nadeel is dat je gebonden bent aan deze afmetingen. Er zijn ook bedrukte ringmappen te koop waarbij je zelf het ontwerp kunt bepalen door een foto digitaal op te sturen. Het is wat duurder, maar het maakt het fotoalbum wel persoonlijk. Bedrukte ringmappen zijn er met verschillende vulhoogtes.

Bij een inplakfotoalbum kun je naar eigen smaak foto’s in verschillende formaten plakken. Fotoalbums zijn voorzien van een tussenblad om de foto’s enigszins te beschermen. De afmetingen zijn verschillend echter een gangbare maat is 30 bij 30 cm. Foto’s kunnen bevestigd worden met fotohoekjes of met fotosplitjes, oftewel dubbelzijdige plakkertjes.

Foto’s kunnen niet alleen op fotopapier geprint worden, maar ook op allerlei soorten materiaal; canvas, hout, triplex, perspex. Printen op gebruiksartikelen kan ook; een mok, een tas of een telefoonhoesje.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel