6x dingen die je met je smartphonefoto's kunt doen

Redactie DIGIFO... 588 0
Sinds het begin van de coronacrisis zijn er meer fotografen in Nederland te vinden.

De tijd die we 'over' hadden door de lockdowns zorgde voor nieuwe zogeheten coronahobby's, waaronder hobbyfotografie.

Herken je jezelf daarin? Dan is de kans aanwezig dat je nu nog stees bezig bent met foto's maken. Waar een professionele fotograaf zijn of haar foto's verkoopt, kun je als hobbyfotograaf ook het één en ander met je smartphonefoto's doen. Wat dacht je van een kalender kopen met je eigen foto's of een fotoblog beginnen?

1. Foto laten afdrukken op canvas voor aan de muur

Een van de dingen die je met je eigen gemaakte foto's kunt doen, is je mooiste plaat laten afdrukken op canvas voor aan de muur. Het voordeel hiervan is dat niemand exact dat schilderij ergens heeft hangen; iets wat je met bijvoorbeeld foto's op doek van grote meubelketens wel vaak ziet. Wanneer je je eigen foto op canvas (of een ander materiaal) af wilt laten drukken, is het verstandig om te kijken naar de kleuren en de sfeer in combinatie met de plek waar je de foto wilt hebben. Ga bijvoorbeeld voor een mooi detailbeeld uit de natuur of kies voor een landschap. Of laat een foto afdrukken waar mensen op staan.

2. Kalender kopen met eigen foto's voor thuis

Grote kans dat je meer dan één foto's hebt waar je trots op bent. In dat geval is het leuk om te gaan voor een kalender kopen waar je je eigen foto's op af laat drukken. Je kunt zo'n kalender helemaal zelf samen stellen of binnen no time maken via een online programma. Een fysieke kalender is hartstikke leuk om in de keuken of het toilet te hebben hangen. Daarmee onthoud je verjaardagen waar je anders misschien niet zo snel aan zou denken. Welke foto's je op de kalender plaatst, is helemaal aan jou. Kies bijvoorbeeld voor een mix van seizoensfoto's of ga voor foto's die je van je familie en/of vrienden hebt gemaakt.

3. Begin een fotoblog of -website voor al je foto's

Een kalender is leuk, evenals een canvas voor aan de muur, maar daar kun je lang niet al je foto's kwijt toch? Wanneer je er regelmatig op uit gaat om bijvoorbeeld in steden of in de natuur te fotograferen heb je waarschijnlijk tientallen tot misschien wel honderden mooie foto's die je zou willen delen. Onze tip? Begin een fotoblog of -website voor je foto's. Er is een aantal redenen waarom je een blog zou moeten beginnen. Voor professionele fotografen is de vindbaarheid van groot belang, maar voor hobbyfotografen is het vooral leuk om een online plek te hebben waar jij en anderen al je beelden kunnen bekijken.

4. Maak een account aan op Instagram en deel je foto's

Natuurlijk mag een account op de populaire foto-applicatie Instagram ook niet ontbreken wanneer je regelmatig een kiekje maakt met je smartphone. Instagram is dé plek voor (hobby)fotografen om hun beelden te delen. Het leuke hiervan is dat iedere stijl mag en kan; het zijn jouw foto's en het is jouw hobby. Je vindt er beroemde reisbloggers en influencers, maar ook genoeg hobbyfotografen die hun foto's delen. Kies voor een feed met foto's die allemaal een beetje in dezelfde stijl of dezelfde kleuren zijn gemaakt. Gebruik bijvoorbeeld eenzelfde filter of ga voor dezelfde kleuren of tinten in je foto's.

5. Altijd leuk: laat een fotoalbum afdrukken

De kans is groot dat je ze nog wel kent van vroeger: fotoalbums. Daar kon je uren in bladeren om leuke herinneringen op te halen. Sinds de komst van digitale fotografie en smartphonefotografie lijkt het bestaan van fysieke fotoalbums een beetje uit beeld te zijn. We maken gewoonweg te veel foto's om ze allemaal af te laten drukken in een fotoboek. Toch is dit nog wel dé manier om eens bewust naar je foto's te kijken. Heb je dus net een leuk reisje gehad? Of is er een andere gebeurtenis geweest waar je aan herinnerd wilt worden? Laat een fotoalbum afdrukken voor je mooiste herinneringen in beeld.

6. Gebruik foto's als cadeaus voor geliefden

Tot slot kun je je eigen foto's gebruiken in of bij fotocadeaus aan vrienden en familie. Met foto's kun je tegenwoordig namelijk heel wat standaard geschenken leuker maken. Denk bijvoorbeeld aan een mok, een fotoslinger, een foto op canvas, een linnen tas met een mooie foto of natuurlijk aan een fotokalender maken. Ga hierbij voor een paar mooie natuurfoto's of kies juist een foto uit die als leuke herinnering kan fungeren, zoals een foto van een gezamenlijke vakantie of een uitje. Een kalender maken of een linnen tas laten bedrukken, doe je gewoon online.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie