Fotografie icoon William Klein overleden

Christel de Wolff 737 0
Amerikaanse fotograaf William Klein is op 96-jarige leeftijd overleden, zo meldt nieuwsbureau AFP. Zijn overlijden is bekend gemaakt door zijn zoon Pierre Klein.

Zijn zoon laat in het statement an AFP weten dat Klein vredig stief. De begrafenis zal in kleine kring plaatsvinden, maar op een later moment zal er een publiek eerbetoon zijn.

Over William Klein

Een legendarische naam binnen fotografie, en een charismatische artiest om naar te luisteren. William Klein, geboren in de Verenigde Staten, begon zijn carriere na de oorlog als schilder in het atelier van Fernand Léger. Hij woonde in die tijd in parijs. Door hulp van het Amerikaanse leger hoefde Klein zich geen zorgen te maken over geld, en kon hij zich richten op de kunst. Door zijn grafische schilderingen viel Kleins naam steeds vaker in de grote kunstkringen. Mede hierdoor kwam hij in contact met Alexander Libermann, art director van Vogue in New York. Hij zou in totaal zestien jaar voor Vogue werken.

Ondanks zijn liefde voor parijs keerde de artiest met behulp van financiele steun van Vogue, in 1954 terug naar New York. Hij begon daar met het vastleggen van de stad in fotografie. Klein gaf aan dat hij de stad bijna niet terug herkende en dit is goed terug te zien in zijn vroege werk. De foto's spreken boekdelen en schetsen een beeld van een persoon die zich verloren voelt in een te grote stad. Tegelijk was Klein wel zeer te spreken over het bruisende epicentrum. In zijn woorden; 'New York is a monument to the dollar. The dollar is responsible for everything, good and bad. Everybody comes for it, no one can resist it'. Klein gebruikte tabloid tijdschriften als inspiratie voor zijn visie. Beweging moet niet stil gezet worden was zijn motto. De foto's waren ruw, met groffe korrel en vrijwel altijd in beweging.

een nieuw niveau bracht in een tijd van depressie en oorlog.

William Klein tijdens Cinémathèque francaise door Roman Bonnefoy
afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel