Iconen van National Geographic

Masters of Photography - Iconen van National Geographic

Redactie DIGIFO... 3607 0
Het Tropenmuseum toont van 19 juli t/m 19 oktober 2014 in de Parkzaal de expositie 'Masters of Photography'. De tentoonstelling bevat zo'n zeventig foto's van tien bekende topfotografen uit de collectie van National Geographic.

Persbericht:

Wie kent de foto niet van het Afghaanse meisje met de indringende oogopslag? Een beeld dat op je netvlies brandt. Het is de wereldberoemde foto van Steve McCurry en al uitgeroepen tot 'de Mona Lisa van de fotografie'. Net als deze foto zijn er talrijke andere foto's die bekendheid hebben gekregen onder de vlag van National Geographic.

Steve McCurry
Foto © Steve McCurry - Afghaans meisje

10 topfotografen

Werk van Frans Lanting, Steve McCurry, David Doubilet, Michael Yamashita, Joel Sartore, Jodi Cobb, Michael Nichols, Chris Johns, Annie Griffiths en Paul Nicklen is op groot formaat te zien. De kwaliteit van de foto's is onomstreden. Maar er is meer: de geselecteerde foto's roepen emoties als verbazing, ontroering, bewondering en ontzag op. Andere zijn ronduit intrigerend, zoals de foto van de jonge moddermannen uit Nieuw-Guinea van fotograaf Jodi Cobb. Hoe zit dat met die foto? Wat is hier aan de hand? Het blijkt te gaan om een jaarlijks festival waarbij de mannelijke schoonheid centraal staat. Een foto en een achtergrondverhaal die natuurlijk naadloos aansluiten bij het Tropenmuseum.

Foto: Jody Cobb
Foto © Jodi Cobb -  Jonge Asaro modderman in Garoka, Nieuw-Guinea

Nederlandse fotograaf

Frans Lanting is de enige Nederlandse fotograaf van deze groep. Hij verwierf grote bekendheid met zijn indrukwekkende natuuropnames. 'Als ik balanceer in een boomtop terwijl het onweert of als ik word belaagd door een zwerm wespen, dan ben ik in mijn element. Dit duidt er vast op dat ik als natuurfotograaf de beschaving heb ingeruild voor de wereld van mijn onderwerpen'.

Wie realiseert zich wat er allemaal komt kijken om de kleurige ara's in hun natuurlijke element te fotograferen? Om bij hun leefgebied, het bladerdak van de Andes, te komen moest er een steiger van 25 meter hoog gebouwd worden. Dat betekende een enorme vracht bouwmateriaal door de jungle transporteren om dat te kunnen realiseren. Vervolgens wemelde het op een hoogte van 25 meter van stekende insecten. Het werd echt gevaarlijk toen het begon te onweren en Lanting nog maar net op tijd besefte dat de steiger een geweldige bliksemafleider vormde. Het liep gelukkig goed af.

Naast deze foto van Lanting zijn nog zo'n zeventig andere foto's te zien in de tentoonstelling Masters of Photography, elk met hun eigen unieke verhaal.

Foto: Frans Lanting
Fotograaf © Frans Lanting - Geelvleugelara

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie