Jaarlijkse Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen

Fotografen opgelet! Nog een weekend vol sensationeel vuurwerk langs Haagse kust

Remco Stunnenberg 565 0
Fotografen opgelet! In Scheveningen begint vanavond "deel twee"van het jaarlijkse Internationaal Vuurwerkfestival. Dit grootste vrij toegankelijke vuurwerkevenement van Europa wordt inmiddels voor de 39ste keer georganiseerd. Ook dit jaar gaan verschillende landen met elkaar de strijd aan voor de prestigieuze titel ‘Meest Spectaculaire Vuurwerk 2018’.

Het festival begon vorig weekeinde. Vanavond en morgenavond is "deel twee". Het is niet alleen een spektakel om naar te kijken. Het is minstens zo sensationeel om foto's te maken tijdens dit kleurrijke event. Maar hoe fotografeer je vuurwerk? De camera in de automatische stand, richten en klikken zal zelden het gewenste resultaat opleveren. Daarom delen we een paar handige tips om de kans op succes groter te maken.

De belangrijkste tip is het gebruik van een statief. Aangezien je in het donker fotografeert, werk je met lange sluitertijden om je foto voldoende te belichten. Een statief is hierbij noodzakelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Ook is het verstandig om vooraf je compositie te bepalen, zodat de kans groot is dat de foto ook zo wordt als je vooraf in gedachten had. Ook is het aan te raden om vooraf je camera in te stellen. Zodra het vuurwerk afgaat, heb je eigenlijk geen tijd meer om hier nog over na te denken.

Hoe staat de wind? Wellicht niet iets waar je direct aan denkt, maar ook dit is een punt dat bepalend kan zijn voor je foto. Vuurwerk creëert rook en rook is als een waas voor je foto. Probeer dus, indien mogelijk, een plekje te zoeken waar de wind de rook wegwaait van het vuurwerk zodat deze niet de mooie lichtshow verpest.

Stel bij voorkeur een diafragma in tussen f/8 en f/16 en kies voor een langere sluitertijd. Een korte sluitertijd 'bevriest' de beweging. Dit betekent in het geval van vuurwerk dat je een kort moment vastlegt en niet de beweging van de vuurpijl en de explosie. Bij vuurwerk wil je dan ook een 'langere' sluitertijd. Ga hierbij uit van minimaal 1/10 sec tot maximaal 30 seconden. Hoe langer je sluitertijd, hoe meer beweging je vastlegt.

Bulb

De Bulb-stand op je camera (één stap voorbij 30 of 60 seconden) stelt je in staat zolang te fotograferen als je de ontspanknop ingedrukt houdt. Dit is een perfecte manier om zolang te fotograferen als jij nodig denk te hebben om de vuurwerkexplosie volledig op de foto te krijgen. Druk af zodra de explosie start en laat los zodra de explosie voorbij is. Wanneer je voor deze optie kiest is het wel aan te raden gebruik te maken van een afstandsbediening om bewegingsonscherpte, als gevolg van het indrukken van de ontspanknop, te voorkomen.

Handmatig scherpstellen

Wanneer je camera op auto-focus staat, zal deze altijd vooraf moeten scherpstellen. Dit kan bij het fotograferen in het donker erg lastig zijn en de kans is groot dat je hierdoor te laat bent voor die mooie foto. Stel daarom vooraf scherp (al dan niet d.m.v. autofocus) en schakel over op manual focus. Je kunt overigens vrijwel altijd de focus instellen op oneindig, aangezien je vrijwel altijd een behoorlijk stuk verwijderd bent van het vuurwerk.

Lage ISO

Het is donker en wellicht denk je dat je daarom een hogere ISO-waarde moet instellen. Niet doen! Het vuurwerk geeft behoorlijk fel licht dat je, zeker in combinatie met een langere sluitertijd, prima vast kunt leggen met een lage ISO-waarde van 100 (200 als dit de laagste waarde is). Hiermee voorkom je ruis die voorkomt bij hogere ISO-waarde.

Last but not least. Maak zoveel mogelijke foto's. Zo vergroot je de kans op die ene knaller!

Ben jij geïnspireerd geraakt om te gaan fotograferen tijdens het Internationaal Vuurwerkfestival? Vergeet dan niet jouw foto te uploaden in onze lezersgallery! Hiermee maakt jouw foto kans om door ons online uitgelicht te worden. Daarnaast kiezen we ook iedere editie een aantal lezers uit voor onze Spotlight rubriek in DIGIFOTO Pro magazine.

Beelden © Remco Stunnenberg, Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen 2016

Lees ook: Nu in de winkel: DIGIFOTO Pro 3.2018

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco