Fotograaf Dolf Kruger (1923) overleden

Redactie DIGIFO... 1591 0
Op woensdag 18 maart is Dolf Kruger op 91-jarige leeftijd overleden. De fotograaf stond bekend om zijn sociale betrokkenheid, die hij uitte met zijn sociaal-politiek getinte foto's. In 1961 won Kruger de Zilveren Camera.

Toen hij in 1946 een tweedehands Rolleiflex in handen kreeg, maakte Dolf Kruger voor het eerst kennis met de wereld van de fotografie. Twee jaar later begon zijn carrière als fotograaf voor dagblad De Waarheid van de Communistische Partij Nederland.

Kruger fotografeerde op straat en in bedrijven, hoofdzakelijk over sociaal-politieke onderwerpen. In 1959 werd hij uitgenodigd voor lidmaatschap van de GKf, de vereniging voor fotografen, die vandaag de dag opgegaan is in de vereniging Dutch Professional Photographers (DuPho).

Zilveren Camera 1961

De in Zwitserland geboren Kruger won de Zilveren Camera in 1961 met een foto die hij in 1959 tijdens de mijnstakingen in de Borinage maakte. Toen Kruger bij De Waarheid vertrok, werkte hij als freelancer in opdracht van overheidsinstellingen, uitgevers, bedrijven en milieuorganisaties.

Sinds zijn pensioen en verhuizing naar Zweden in 1983, maakte Kruger hoofdzakelijk nog foto's van zijn eigen familie en de Zweedse natuur. In 1987 verscheen er een monografie over de fotograaf, bij een overzichtstentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum.

Het complete fotoarchief en de auteursrechten van Dolf Kruger zijn in handen van het Nederlands Fotomuseum. Een deel van de collectie is hier te bekijken.

Dolf Kruger
Uitreiking van de zilveren camera door burgemeester Van Kolfschoten aan Dolf Kruger.
Foto: Harry Pot / Anefo - Nationaal Archief (Creative Commons)

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie