Fotoboek Matlas; de Haagse mat in beeld

Christel de Wolff 1152
The Mullet Atlas - oftewel de Matlas - is nu verkrijgbaar! Dit bijzondere fotoboek is een ode aan de bijzondere Haagse kapsels en wil je absoluut in huis hebben.

Een poosje geleden berichtten wij over een wel heel bijzondere crowdfunding campagne. Het doel: een unieke atlas van mannen met een mat uit Den Haag? Juist, een Matlas! Het fotoboek 'The Mullet Atlas' is precies wat je verwacht. Een boek vol met foto’s van mannen met een mat. De crowdfunding campagne heeft z'n vruchten afgeworpen want nu is het moment daar: de Matlas is te bestellen. 

Info: Matlas.nl

Over de Mullet

De Haagse mat is een begrip in Nederland en wordt veel gekopieerd. Denk bijvoorbeeld aan de serie en speelfilms van de New Kids-reeks. De mat is een markant kapsel, aan de voorkant zakelijk kortgeknipt, aan de achterkant weelderig lang. De coupe wordt al decennia gedragen door heel Den Haag, maar is vooral hot in Duindorp, Scheveningen, Moerwijk en Laakkwartier. Ontwerper Joost Nijhuis (1980) en fotografen Daniël Heikens (1980) en Rein Langeveld (1979) brachten het fenomeen in kaart in de Matlas, een atlas vol portretten, geografische kaarten, pictogrammen en statistieken. Hoewel in Nederland vooral een Haags fenomeen, is de mat ook in bijvoorbeeld België, Engeland, Spanje en Iran te vinden. In Australië wordt jaarlijks zelfs een Mullet Festival georganiseerd. In de toekomst zullen ook de internationale matten in kaart worden gebracht door Heikens, Langeveld en Nijhuis, voor een heuse WereldMatlas. De Matlas laat zien dat de mat niet zozeer terug is, maar eigenlijk nooit is weggeweest.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel