Generasi 3.0 In Fotomuseum Den Haag

Generasi 3.0 In Fotomuseum Den Haag

Redactie DIGIFOTO Pro

Hoe beweeg je tussen culturen? En hoe geef je betekenis aan een verleden dat nooit volledig is uitgesproken? Deze vragen staan centraal in de tentoonstelling Generasi 3.0 – De verhalen die wij dragen. Acht hedendaagse fotografen en kunstenaars onderzoeken hun familiegeschiedenis, die terugleidt naar voormalig Nederlands-Indië. Opgegroeid in Nederland, vaak in omgevingen waar het koloniale verleden van hun (groot)ouders onbesproken bleef, gaan zij op zoek naar wat dit verleden voor hen betekent.

Persoonlijke verhalen, gedeeld verleden

Deze derde generatie staat in tijd en plaats verder af van de directe gebeurtenissen uit de koloniale geschiedenis. Juist daardoor ontstaat ruimte om te onderzoeken hoe het familieverleden doorwerkt in hun eigen leven en identiteit. Via fotografie, video, textiel, audio en performance delen de acht makers persoonlijke zoektochten die vaak beginnen bij iets tastbaars: een oud familiealbum, een reis naar Indonesië, een object met emotionele waarde, of een verhaal dat al generaties wordt doorgegeven.

Hoewel de kunstprojecten zeer persoonlijk zijn, raken ze aan bredere thema’s en emoties die herkenbaar zullen zijn voor de ruim 2 miljoen Nederlanders met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Maar ook voor een grotere groep mensen met een migratieachtergrond, en zelfs voor bezoekers zonder directe link met dit verleden, opent de tentoonstelling een nieuw perspectief op gedeelde geschiedenis en de doorwerking daarvan in het heden.

Te zien is werk van onder meer Caja Boogers, Sander Coers, Yara Jimmink, Miranda Devita Kistler, het duo Sebastian & Tyler Koudijzer, Ilvy Njiokiktjien en Maarten Tromp. Zij brengen ieder een uniek verhaal, waarin thema’s als identiteit, herinnering, verlies, trots en verbinding samenkomen.

Samenwerking en publieksprogramma

Generasi 3.0 – De verhalen die wij dragen is een samenwerking tussen Fotomuseum Den Haag en Museum Sophiahof – van Indië tot nu. Het project wordt ondersteund door het V-fonds, dat initiatieven steunt die bijdragen aan een vreedzame en democratische samenleving. Naast de tentoonstelling is er een uitgebreid publieksprogramma met lezingen, gesprekken en workshops waarin wordt stilgestaan bij het koloniale verleden en hoe dit nog altijd doorwerkt in persoonlijke verhalen.

De tentoonstelling is niet alleen een uitnodiging om te kijken, maar ook om te luisteren naar stemmen en verhalen die lang onderbelicht zijn gebleven. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten, erkenning en dialoog.

Locatie: Fotomuseum Den Haag
Data: 11 oktober 2025 – 22 maart 2026

Meer informatie:
Kijk voor openingstijden, tickets en het publieksprogramma op fotomuseumdenhaag.nl.

 

afbeelding van twan_182000

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie