Filmen in 10 bit, is het nodig?

Christel de Wolff 1632
Sinds de komst van de Panasonic LUMIX GH5 in 2017 ligt het filmen in 10 bit binnen handbereik, ook de recent aangekondigde LUMIX S5 filmt in 10 bit. Klinkt allemaal heel technisch, maar wat is 10bit precies en heb je dit nodig wanneer je net begint met filmen?

Wanneer je begint met videografie kan het verleidelijk zijn om meteen te mikken op een camera die in een zo groot mogelijke resolutie én kleurdiepte kan fotograferen. Geavanceerde camera’s kosten echter veel geld en voor veel fotografen die willen beginnen met videografie is het echter helemaal niet nodig om zoveel technische snufjes in een camera te willen. Als je ze niet gebruikt is het namelijk erg zonde om er voor te betalen en kun je je geld beter uitgeven aan dat ene objectief dat je nog graag wilde of een mooi set studiolampen bijvoorbeeld?

10 bit

Met bits wordt de informatie bedoeld die wordt gelezen door processoren. De nulletjes en eentjes dus. Bits laten de processor informatie weten over de kleur van de pixels die jij filmt. Hoe meer bits er gebruikt worden, hoe meer kleurinformatie er over een pixel bestaat. Doorgaans zijn er drie kleurkanalen, het welbekende RGB (Rood, Groen, Blauw). De hoeveelheid bits geven aan hoeveel soorten kleurtinten er mogelijk zijn. Eén bit geeft twee tinten, twee bits geeft vier tinten enzovoort.

Voordat 10 bit zijn intrede deed was 8 bit de standaard: 256 tinten per kleur. Tel je dan rood, groen en blauw bij elkaar op kom je op meer dan 16 miljoen kleuren. Dat getal klinkt je misschien bekend in de oren omdat je dit getal kent vanuit fotografie.

10 bit lijkt niet veel groter dan 8 bit, maar omdat er een exponentieel verband is, neemt het aantal kleurtinten bij 10 bits enorm toe, tot wel meer dan een miljard kleurtinten.

Hoe meer kleurtinten er mogelijk zijn, des te fijner de verschillen zijn tussen de verschillende tinten. Zelfs in een heldere blauwe lucht, waarvan je zou denken dat het min of meer dezelfde tint is, zal je het verschil zien tussen 10 bit en 8 bit.  Bij 8 bit zal af en toe  ‘banding’ ontstaan, kleuren die niet helemaal mooi in elkaar overlopen.

10 bit in de praktijk

Wil jij gaan filmen in 10 bit, dan ben je in staat om prachtige kleuren weer te geven. Let er alleen wel op dat nog niet alle monitoren en televisieschermen zijn overgestapt op 10 bit. Het is natuurlijk waardeloos als jij filmt op de hoogst mogelijke kwaliteit, terwijl je als kijker als nog naar 8 bit zit te kijken. Controleer daarom snel de specs van jouw beeldscherm.

Lees ook: Panasonic introduceert LUMIX S5

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel