Hands-on: De nieuwe Panasonic LUMIX S5II in de praktijk getest in Valencia

Christel de Wolff 1359
Panasonic heeft de Panasonic LUMIX S5II en S5IIX aangekondigd. DIGIFOTO Pro probeerde de LUMIX S5II alvast uit in Valencia. In dit artikel vind je de eerste beelden en bevindingen met de Panasonic LUMIX S5II

Panasonic heeft de Panasonic LUMIX S5II en S5IIX aangekondigd. Alle details over deze twee nieuwe revolutionaire LUMIX-camera's lees je in dit artikel. Maar DIGIFOTO Pro vloog in december naar Valencia om daar de twee camera's met eigen ogen alvast te kunnen bekijken. Natuurlijk hebben we de camera's ook gelijk even vastgehad, waarbij we de Panasonic LUMIX S5II mee naar buiten namen voor een korte stadswandeling! De resultaten en eerste bevindingen vind je in onze hands-on.

Maar eerst de belangrijkste specificaties nog een keer op een rijtje: 

  • Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
  • 6K video-opname met 30fps
  • Hybrid Phase Detection Auto-Focus (PDAF)
  • Meer dan 14 stops dynamisch bereik
  • Real Time LUT-functie
  • 3 inch free-angle touchscreen
  • Active I.S. beeldstabilidatie
  • Filmen in 6K met 30fps of 4K met 60fps
  • OLED Live View Finder met 3.680.00 pixels
  • Robuust en weerbestendig ontwerp
Info: panasonic.com

Panasonic LUMIX S5II in de praktijk

Eerste indruk Panasonic LUMIX S5II

In de praktijk valt het meteen op dat Panasonic alle geavanceerde functionaliteiten van de nieuwe Panasonic LUMIX S5II in een compacte en elegante body heeft weten te stoppen. De LUMIX S5II is de tweede generatie van de S5, maar heeft zoveel verbeteringen en uitbreidingen dat het net zo goed een geheel nieuwe camera zou kunnen zijn geweest. Desgevraagd reageren de aanwezige Panasonic medewerkers dat het de keuze van Panasonic geweest is om de S5-lijn uit te breiden in plaats van een nieuw type te startten. De body is herkenbaar en vrijwel gelijk aan eerdere LUMIX S-modellen, zij het verbeterd. De camera beschikt over een nieuwe 24 megapixel sensor (CMOS) en geheel nieuwe beeldprocessor. Deze combinatie zorgt voor razendsnelle autofocus en superieure videoprestaties. 

Fasedetectie Autofocus - voor het eerst vertoond bij Panasonic! 

Het grootste nieuws, waarvoor ook de handen even op elkaar gingen tijdens de perspresentatie, is de fasedetectie autofocus. Voorheen werkte Panasonic met alleen contrast detectie autofocus en die werkte niet altijd vlekkeloos. 

Fasedetectie werkt als volgt: de camera genereert twee weergaven en vergelijkt deze. De camera krijgt zo inzicht in afstand en diepte in een beeld waarna er berekent kan worden hoe de scherpstelling gestuurd moet worden om de twee afbeeldingen gelijk te maken. Deze techniek is vooral waardevol in de videomodus, waarbij de camera kan controleren of het beeld nog steeds scherp is zonder de lens te hoeven verplaatsen. Tevens helpt het bij tracking en prestaties bij weinig licht. 

Naast deze nieuwe vorm van autofocus beschikt de Panasonic LUMIX S5II ook over onderwerpherkenning autofocus. Het trackingsysteem kan zowel mensen als dieren herkennen, waarbij ook gekozen kan worden voor ogen. In de praktijk werkt dit heel snel, het schermpje licht continu op met diverse gele lijnen om aan te geven dat de camera onderwerpen herkent. 

Mee naar buiten

In de introductie komt de weersbestendigheid van de Panasonic LUMIX S5II slechts minimaal ter sprake. Er is een grotere focus op de geheel nieuwe sensor en processor en de geavanceerde berekeningen die de camera nu razendsnel kan uitvoeren. Logisch ook, het echte nieuws zit namelijk onder andere in de bij Panasonic nog niet eerder vertoonde  Phase Hybrid autofocus die PDAF combineert met Contrast Detect AF. Maar wie had verwacht om in december even wat van de Spaanse zon te zien, kwam bedrogen uit. Op het moment dat we de camera overhandigd hadden gekregen begon het namelijk te regenen! Een voordeel is dat dit voor prachtige reflecties op de natte straten zorgde, wat een leuke extra dimensie gaf aan de kerstverlichting in de stad. Geen moment waren we echter bang dat het water dat uit de hemel kwam de camera echt zou beschadigen. De Panasonic LUMIX S5II is robuust gebouwd in een magnesiumlegering en is stof- en waterdicht gemaakt zoals gebruikelijk bij professionele camera's. 

panasonic lumix s5ii praktijktest

Fantastische stabilisatie

Omdat het al donker begon te worden toen we de camera in onze handen kregen, konden we naar hartenlust experimenteren met lange sluitertijden. Een statief hadden we niet bij ons, dus de uitmuntende beeldstabilisatie van de Panasonic LUMIX S5II kwam heel goed van pas. Sluitertijden tot zelfs een seconde, waren vanuit de hand makkelijk te doen. In het heldere lcd-schermpje van de camera leek het ter plekke al erg scherp, maar het is altijd maar de vraag of dat op de computer ook zo is. Weer thuis aangekomen werden we niet teleurgesteld. Zelfs op een groot scherm, zien de foto's er haarscherp uit. De camera maakt gebruik van een geheel verbeterd beeldstabilisatiesysteem dat ook te gebruiken is bij video. Vergeleken met conventionele stabilisatie compenseert Panasonics Active I.S. tot wel 200%. Dat verschil was dus enorm goed te merken. 

panasonic lumix s5ii praktijktest

Video

Tijdens de introductie in Valencia hebben we slechts een korte video opname gemaakt, waarbij opviel dat de beeldstabilisatie ook bij video erg goed is. Een korte wandeling over de kerstmarkt werd vanuit de hand vastgelegd alsof de camera op een gimbal stond. De Panasonic LUMIX S5II bouwt voort op de videomogelijkheden van zijn voorganger en gebruikt de volledige sensor bij filmen op 30p (3:2)

Om lang aan één stuk te kunnen filmen bevat de Panasonic LUMIX S5II een ingebouwde ventilator. deze bevindt zich aan de bovenkant van de camera en straalt optimale warmte af naar buiten, waardoor de camera is beschermt tegen oververhitting. De ventilator zorgt ervoor dat de camera vrijwel onbeperkt kan opnemen in de meeste video modi, door Panasonic getest bij temperaturen tot 40 graden Celsius.

Fotoserie met de Panasonic LUMIX S5II 
vpanasonic lumix s5ii praktijktest

panasonic lumix s5ii praktijktest

Conclusie

De camera die wij in Valencia mochten uitproberen betrof een preproductiemodel. Sindsdien heeft Panasonic misschien nog de laatste puntjes op de i de Panasonic LUMIX S5II gezet. De foto's in dit artikel zijn onbewerkte en verkleinde jpg-afbeeldingen die puur ter illustratie dienen. Hieraan kunnen geen conclusies worden verbonden. Wel aan onze eigen eerste ervaringen met de elegante camera. Hij ligt goed in de hand, kan tegen een stootje en ook wel tegen een beetje water - dat hebben we ter plaatse goed kunnen testen. De beeldstabilisatie is verbluffend en de autofocus razendsnel. De video opties zijn grenzeloos en het bedrag dat je neerlegt voor al dit moois is marktconform en zelfs zeer voordelig te noemen. Binnenkort testen we het uiteindelijke model en hopelijk ook de gelijktijdig aangekondigde Panasonic LUMIX S5IIX - die nog meer is toegespitst op videoprestaties. 

Lees nog eens alle specificaties van de Panasonic LUMIX S5II en S5IIX terug in dit artikel

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel