Moeten we ons zorgen maken over de privacyschending van FaceApp?

FaceApp & privacy

Eefke Burg 851
Sommige internetfenomenen komen uit het niets. Op dit moment is FaceApp heel populair, een app die met behulp van kunstmatige intelligentie overtuigende filters toepast op foto's waardoor je kan zien hoe je er uit ziet hoe je oud bent. De resultaten zijn enigszins overtuigend (ik denk dat veel fotografen met Photoshop een realistischer resultaat kunnen bereiken), maar vooral grappig. Er gonzen echter ook geruchten rond van een andere kant: mensen die zich zorgen over het delen van persoonlijke informatie, privacy en beveiliging.

Gebruikers FaceApp maken zich zorgen over privacy

De app FaceApp was eerder, tijdens zijn lancering in 2017, al erg populair. Er kwam nu echter vanuit verschillende hoeken al snel een tegengeluid omdat de ontwikkelaar van de app vanuit Rusland opereert. Ondanks dat er tot op heden nog geen bewijs is dat FaceApp banden heeft met de Russische regering of dat het bedrijf de gegevens doorverkoopt, zijn er toch veel mensen die zich zorgen maken over hun privacy. Gezien de mogelijkheden tot identificatie met telefoons en dergelijke, is dit in ieder geval iets dat overwogen moet worden.

Moeten we ons zorgen maken over de privacyschending van FaceApp? Als je de voorwaarden van het bedrijf leest, snap je waarom mensen zich zorgen maken. Je geeft een 'wereldwijde, niet-exclusieve, royaltievrije licentie' voor het gebruik van je foto's weg. Meerdere gebruikers gaven aan dat ze met de app ook toegang hadden tot de foto's die ze niet in de app hebben gebruikt. Een niet-exclusieve royaltievrije licentie, hoezo komt me dit bekend voor? Laten we eens kijken naar de privacystatement van Facebook:

'...wanneer u inhoud deelt of publiceert die valt onder intellectuele eigendomsrechten (zoals foto's of video's) op of in verband met onze producten, verleent u ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie voor het hosten, gebruiken, distribueren, wijzigen, uitvoeren, kopiëren, openbaar uitvoeren of weergeven, vertalen en maken van afgeleide werken van uw inhoud. ' (Vertaald vanuit de voorwaarden van Facebook.)

Gebrek aan privacy andere apps

Nu staat Facebook natuurlijk al om zijn privacy, of eerder gebrek aan privacy bekend, maar hetzelfde geldt voor Twitter en talloze andere bedrijven waarvan je waarschijnlijk wel één of meerdere apps hebt geïnstalleerd. Ook al opereren deze bedrijven buiten Rusland, dan is dat nog geen garantie dat deze bedrijven wél zorgvuldig omgaan met je gegevens, zoals blijkt uit de boetes die dergelijke bedrijven krijgen voor privacyschending.

Oplossing privacyschending FaceApp

De oplossing? Je kan FaceApp vragen je gegevens te verwijderen en de app verwijderen. Maar doe dat dan ook bij alle andere bedrijven waar je, bewust of onbewust, gegevens aan hebt weggegeven.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke