Exposure: Tim Corbeel

Redactie 1904 0
Terwijl zijn zoektocht naar een nieuwe camera hem langs verschillende internetfora leidde, ging het bij Tim Corneel kriebelen. Naast antwoorden op zijn vragen zag hij al die prachtige foto's, die hij het liefst zelf ook wilde maken.

“Ik zoek nog steeds mijn weg in de fotografie en probeer verschillende disciplines te ontdekken. Momenteel gaat mijn aandacht het meest uit naar nachtfotografie.? Ik ben namelijk altijd al een 'nachtmens' geweest, maar mijn passie voor nachtfotografie is vooral ontstaan tijdens de nachtdienst op mijn werk. Het is hele interessante locatie en tijdens het observeren van mijn werkomgeving (sluis, rivier, stuw, scheepvaart, etc) zag ik veel fotogenieke mogelijkheden die ik later ging vastleggen. Na enkele opnames was ik meteen verkocht en ben ik me verder gaan focussen en ontwikkelen op het gebied van de nachtfotografie.

Nachtfotografie

Het is de stilte na de activiteit van de dag dat het nachtelijke landschap voor mij aantrekkelijk maakt. Samen met de leegte is die soms overweldigend. Er zijn twee soorten locaties die me voornamelijk aantrekken: locaties die volledig verlaten zijn tijdens de nachtelijke uurtjes en locaties waar er nog enige activiteit is van voertuigen. Hierdoor kan ik spelen met de beweging van die voertuigen of met de tegenstelling tussen het statische (gebouwen, poses) en dynamische (voertuig).

Locaties

Ook deze locaties bezoek ik het liefst wanneer er nog maar weinig of geen menselijke activiteit meer is. Dat kunnen bijvoorbeeld treinstations zijn waar in de late avond nog een trein passeert, maar waar er zich geen mensen meer bevinden op de perrons of een verlaten parkeerplaats langs een drukke snelweg. Eén voorwaarde waaraan elke locatie sowieso moet voldoen is een  interessant en/of aantrekkelijk spel van licht en schaduw.

Figureren

Voor het overgrote deel figureer ik zelf in mijn nachtfoto’s. Ik positioneer me meestal veraf van de camera, zodanig dat ik ‘klein’ word afgebeeld en dat heeft ook een bedoeling. Het is net dat kleine, eenzame mensje in de overweldigende, mysterieuze nacht die deze sfeer naar de kijker kan overbrengen en bijgevolg ook versterkt. Mijn nachtfoto’s zet ik daarom altijd om naar zwart-wit, omdat ik dit vind bijdragen aan de sfeer van van mijn foto's. Het mystieke, mysterieuze, de leegte , de stilte en het soms akelige van de nacht kan ik beter overbrengen via zwart-wit-foto's.”

Foto's © Tim Corbeel

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie