Beestachtig: dierenfotografie en empathie

Beestachtig: dierenfotografie en empathie

Redactie DIGIFOTO Pro

Wanneer kunst naar je terugkijkt

Dieren kijken. We doen het dagelijks, in de natuur, op tv, in huis. Maar wat gebeurt er als de blik wordt beantwoord — niet alleen letterlijk, maar via kunst, via beelden die meer willen dan enkel esthetiek? In de tentoonstelling Beestachtig in Museum W (Weert) worden de rollen tussen mens en dier omgedraaid, gespiegeld en becommentarieerd. Onder meer via de fotografie van Charlotte Dumas ontstaat een indringende dialoog over onze ambigue verhouding tot dieren — liefdevol én exploitatief, bewonderend én controlerend.

Charlotte Dumas: oog in oog met autonomie

Fotografe Charlotte Dumas staat bekend om haar verstilde portretten van dieren die vaak een maatschappelijke functie vervullen: politiepaarden, reddingshonden of ceremonieel erfgoed. In Beestachtig benadrukt haar werk opnieuw dat dieren geen passieve objecten zijn, maar subjecten met aanwezigheid, karakter en eigenwaarde.

Dumas kiest in haar werk niet voor sensatie of actie, maar voor contemplatie. Haar dieren kijken terug — en dwingen tot reflectie. Wat zegt de blik van een hond die uit dienst is? Wat betekent het om een dier te portretteren zoals we een mens zouden vastleggen? Haar fotografie werpt vragen op over projectie, macht en empathie.

Visuele dialoog tussen disciplines

Naast fotografie biedt de tentoonstelling een rijk scala aan beeldende vormen: van sculpturen van Marjolijn Mandersloot tot installaties van Marjan Laaper. Toch blijven het vaak de fotografische werken die de blik letterlijk vangen. Want fotografie is bij uitstek het medium dat documenteert én duidt — een kunstvorm waarin de werkelijkheid wordt geframed, bevraagd en vertaald.

Voor fotografen is Beestachtig dan ook een uitnodiging om eigen kaders te herzien. Wat gebeurt er als we niet fotograferen over dieren, maar met dieren? Hoe beïnvloedt ons mensbeeld de manier waarop we dieren afbeelden? En in hoeverre is visuele representatie zelf een vorm van dominantie?

Het Zonnelied als moreel anker

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van 800 jaar Het Zonnelied, het bekende gebed van Franciscus van Assisi, waarin hij zijn verbondenheid met al het leven bezingt. Franciscus zag dieren als broeders en zusters, niet als bezit. Die gedachte komt op meerdere plekken in de expositie terug: in de thematiek, in de titels van werken, maar vooral in de houding van de kunstenaars tegenover hun onderwerp.

Voor fotografen die bezig zijn met ethiek, storytelling of de grenzen van documentairepraktijk is deze tentoonstelling een rijke voedingsbodem. Hoe geef je stem aan het stemloze? Hoe vermijd je exploitatie in beeld? Beestachtig is geen klaagzang, maar een subtiele, visuele oproep tot bewustzijn en wederkerigheid.

Praktische informatie

De tentoonstelling loopt van 19 april t/m 14 september 2025 in Museum W in Weert. Te zien zijn werken van o.a. Charlotte Dumas, Marjolijn Mandersloot, Bart Houwers en Marjan Laaper. Openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie is te vinden op www.museumw.nl.

afbeelding van persberichten_179864

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie