Exposure: Peter Ruijs

Redactie 3593 0
Vorig jaar was Peter Ruijs één van de winnaars in onze Contrast-fotowedstrijd. Hij verdient daarmee een plekje in onze exposure-rubriek. Waterpolo was zijn alles, maar na een knieoperatie die hem dwong te stoppen werd fotografie zijn nieuwe passie.

“Allerlei onderwerpen kwamen voor mijn lens: natuur-, sport-, dieren-, portretfotografie en ga zo maar door. Uiteindelijk heeft macrofotografie de overhand gekregen en ging er een compleet nieuwe wereld voor me open.

Macrofotografie

De interesse in de kleine wereld was enorm. Bijna iedere dag ben ik met de macrowereld in de weer. Hetzij met fotograferen, bewerken van foto’s, lezen van tijdschriften of het bekijken van foto’s van anderen. In eerste instantie ben ik mij gaan verdiepen in de insectenwereld. Door mijn cameraset uit te breiden met een macro-twinflitser lukte het mij steeds beter om mooie opnames te maken van deze kleine beestjes. Het liefst benader ik de insecten van zo dichtbij mogelijk. 

Details

Ik wil graag het beste resultaat bereiken door zo weinig mogelijk de foto te croppen. Je staat er vaak versteld van hoeveel detail een insect heeft. Door veel naar andere collega-macrofotografen te kijken leer ik steeds weer bij. De laatste tijd ben ik voornamelijk actief in het fotograferen van abstracte onderwerpen. Lekker rustig een onderwerp opstellen, uitlichten, camera instellen en schieten. Tijd genoeg om je apparatuur perfect op te stellen. Hierdoor leer ik mijn camera en accessoires ook beter kennen.

Voorbereiden

Voordat ik een onderwerp ga fotograferen bereid ik mij tegenwoordig steeds beter voor. Vroeger pakte ik de camera en knallen maar. Tegenwoordig bedenk ik eerst wat ik wil gaan fotograferen. Ik probeer mij een voorstelling te maken hoe het eindresultaat eruit moet gaan zien. Door op deze manier bezig te zijn concludeer ik dat ik steeds meer experimenteer en bekijk of ik mijn 'voorstelling' tot een mooi eindresultaat kan brengen. Dit lukt zeker bij abstracte onderwerpen waar je tot in detail vrijwel alles zelf in de hand heb. Door te experimenteren op het gebied van macrofotografie ontstaan er regelmatig verrassende resultaten.”

Foto's © Peter Ruijs

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie