Exposure: Nico van Dijk

Redactie 2995 0
Als weekwinnaar in de lezersgallery, verdient Nico van Dijk een plekje in onze Exposure-rubriek. In het dagelijks leven is hij vrachtwagenchauffeur. Zijn camera's zijn sinds een jaar of twintig zijn trouwe metgezellen, die hem helpen zijn dromen waar te maken.

"Ik ben een reiziger: altijd onderweg, iemand die niet stil kan zitten. Mijn leven kent geen grenzen. Mijn reis zal ooit ophouden in Thailand, waar mijn gezin woont en waar ik al lange tijd kom.

Vissen

Vroeger viste ik graag en omdat iedereen mijn vangsten als visserslatijn afdeed, heb ik ooit een camera aangeschaft. Mijn passie voor fotografie was geboren en de hengels verdwenen al snel in de schuur. Na een opleiding bij het Centrum voor Kunsten in Eindhoven raakte ik pas echt verslaafd aan fotografie; naast m’n werk ben ik er nu continue mee bezig. Niet alleen met fotograferen zelf, maar ook met veel lezen over en zoeken naar fotografisch interessante plekken. Veelal kom ik uit bij de zee, een plek waar ik even tot rust kom. Een plek waar ik kan ontsnappen uit de hectiek van alledag. 

Zuinig

Ik ben een 'zuinige' fotograaf en kom vaak met hooguit een paar foto’s thuis. De voorbereiding, compositie, kleuren, lijnen en belichting vormen de hoofdmoot van een dagje fotograferen. Een goede voorbereiding is het halve werk zullen we maar zeggen.

Analoog en digitaal

Ik fotografeer zowel analoog als digitaal. Dat tweede voornamelijk met een stukje lasglas ervoor als een filter om overdag toch lange sluitertijden te verkrijgen. Maar mijn grootste passie is toch wel het analoog fotograferen met m’n pinhole camera’s. Losse lichtmeter erbij, 120 rol film erin en gaan. In deze archaïsche manier van beeldvorming kan ik al mijn creativiteit kwijt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer ruimte en tijd lijken te worden samengevoegd in een enkel beeld. Gebouwen of drukke openbare plaatsen lijken plotseling verlaten. Doorzichtige schaduwen vertellen dat er ooit iemand aanwezig moet zijn geweest. Het pinhole gaatje is minuscuul en met een f-stop van 240 liggen de belichtingstijden zo tussen de zeven seconden en enkele uren. Deze tijdfactor maakt ruwe golven glad en oppervlakken van water worden omgetoverd tot een spiegel van rust. Je zal zelden mensen op mijn foto´s aantreffen. Desolaat, eenzaam, maar toch vol leven. Ik geniet er van.

Foto's © Nico van Dijk / Canon EOS 1000D met lasglas

Foto's © Nico van Dijk / Pinhole

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie