Exposure: Maurits Reijnoudt

Redactie 2205 0
Als weekwinnaar in de lezersgallery van vorige week, verdient Maurits Reijnoudt deze week een plekje in onze Exposure-rubriek. Hij is 'verliefd op fotografie' en hoewel zijn hart niet letterlijk sneller gaat kloppen, krijgt hij wel kippenvel van sommige beelden.

“Steeds meer mensen vragen of ik foto's van hen wil maken sinds ik anderhalf jaar geleden met deze hobby begonnen ben. Ik ben dus nog constant bezig met uitvinden, maar binnenkort wil ik mijn eigen bedrijfje beginnen. Hoewel commerciële fotografie me niet zo heel erg aanspreekt, is het voor mij de manier om mijn gear uit te breiden. Ik ben veel meer op zoek naar diepte in wat ik maak. Soms hang ik foto's daarom op aan een thema, zoals een foto over het nieuws rond de moskee op Ground Zero. De antithese was zo groot dat ik 'm prachtig kon uitbeelden, maar dat is incidenteel. Vaak ontstaat er ineens een foto in mijn hoofd. Dan krijg ik het idee er meestal ook niet meer uit en moet ik de foto maken.

Analoog

Een andere manier van fotograferen is voor mij het vangen van een sfeer of moment in een opname. Met mijn broer ging ik in het begin van de herfst op zondagmiddag een eind fietsen en ergens in een weiland een pijp roken. We namen analoge camera's mee en ik probeerde de emotie van zo'n middag te vangen op film. Als die film dan ontwikkeld is en ik mag de envelop met het resultaat uitpakken, beleef ik één groot feest. Dat is trouwens waarom ik analoge fotografie veel ontroerender vind dan digitale.

Stijl

Als je door mijn Flickr-pagina bladert, zie je dat ik absoluut nog geen eigen stijl heb ontwikkeld. Daar ben ik nog naar op zoek. Om mijn eigen stijl te vinden praat ik met andere mensen over mijn fotografie en over het vak in het algemeen. Zowel met andere fotografen als studiegenoten. Eens in de twee weken zitten we op school achter de Mac's elkaars beelden te bekijken. In een bruin café, later op de avond, verrichten we het denkwerk. Volgens mij is deze kunstvorm er eentje waar je eindeloos in door kunt groeien. Misschien kan je er zelfs in verdrinken. Alleen denk ik dat ik dat helemaal niet erg vind.”

Foto's © Maurits Reijnoudt

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie