Een fotograaf kan niet zonder een fotoboek, maar hoe maak je de mooiste?

Een fotograaf kan niet zonder een fotoboek, maar hoe maak je de mooiste?

Redactie DIGIFO... 2826 1
De mooiste fotoboeken maak je zelf, online met je eigen foto’s. Hiervoor maak je gebruik van de diensten van één van de aanbieders op de markt. Maar tegenwoordig hoeft het niet alleen bij fotoboeken te blijven. Er zijn veel verschillende nieuwe fotoproducten bij gekomen. Zoals t-shirts, bekers, pennen en ga zo maar door. Eigenlijk zijn alle producten waar ruimte is om een foto af te drukken online te personaliseren en te bestellen.

De klassieker is en blijft het fotoboek. Dit zal altijd zo blijven, omdat het fotoboek op verschillende manieren ingezet kan worden. Zowel voor amateur als professionele fotograven is het dé manier om het gemaakte werk op een indrukwekkende wijze te laten zien. Maar wat voor fotoboeken zijn er en hoe maak je de mooiste?

Op deze vraag geven we in dit artikel antwoord. Met deze praktische tips kan je direct aan de slag om een uniek en professioneel uitziende verzameling van je foto’s te maken.

Tip 1: Kies een onderwerp voor het fotoboek
Voordat je überhaupt begint moet je een centraal onderwerp kiezen. Hieromheen kan je dan foto’s gaan selecteren. Met deze keuze sluit je al een hele groep foto’s uit, waardoor je gericht kan gaan zoeken naar de beste foto’s voor de verzameling.

Met onderwerp bedoel ik hier ook foto techniek, bijvoorbeeld nachtfotografie of een andere soort techniek. Als er maar een centraal thema is waarbinnen je genoeg foto’s kunt vinden om een overtuigende samenstelling te maken.

Tip 2: Maak een selectie met alleen de beste foto’s
Nu is het tijd om door je foto’s te pluizen. Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van welke foto’s je sowieso wilt gaan gebruiken. Maar het kan geen kwaad om nog een keer met een kritisch oog te kijken om een selectie te maken.

Tip 3: Werk alleen met grote foto’s
In veel fotoboeken zie je dat er meerdere foto’s op één pagina worden geperst. Dit geeft een leuke vrolijke uitstraling, wat vooral voor vakantie boeken erg leuk is. Maar het geeft ook een amateuristische uitstraling. En dat is niet waar we naar opzoek zijn.

Gebruik pagina vullende foto’s. Hierbij is de kwaliteit van het drukwerk essentieel, deze moet goed zijn. Bij Hetfotoalbum.nl bieden ze je de kwaliteit waar je naar opzoek bent als het gaat om drukwerk van hoge kwaliteit. 

Tip 4: Zet foto’s met gelijkwaardige kleuren naast elkaar
Om een rustige uitstraling te creëren is het verstandig om foto’s met dezelfde kleurtoon samen te voegen. Dit geeft een mooi effect en draagt bij aan de algehele uitstraling.

Dit geldt ook voor de achtergrond. Stel je hebt een foto in portret formaat gemaakt en je wilt hem op een liggende pagina in het fotoboek plaatsen. Dan zal er dus van een stuk de pagina gevuld worden met een achtergrond kleur. Gebruik dan geen felle kleur. Maar kies voor een kleur uit de foto voor een mooi effect.

Tip 5: Ga nu aan de slag!
Een fysieke verzameling van je werk is blijvend, het maakt je foto’s tastbaar en gemakkelijk om aan anderen te tonen. Wanneer de foto’s in een hoge kwaliteit worden gedrukt geeft dit ook waarde mee. Hierdoor worden de foto’s nog sprekender.

Er zijn natuurlijk veel verschillende aanbieders op de markt, dit maakt het kiezen vaak lastig. Maar wij hebben altijd goede ervaringen met Hetfotoalbum. De boeken zijn niet te duur, worden altijd snel geleverd en ziet er professioneel uit.

Mocht je vragen hebben over het samenstellen van de mooiste en beste fotoboeken, dan kan je je vraag hieronder stellen via de reacties. Wij zullen dan zo snel mogelijk antwoord geven.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Alice M.

Meervoud van fotograaf is fotografen, niet fotograven...

Verder een leuk artikel, ik ben nog steeds op zoek naar een hoog kwaliteit fotoboek voor het laten afdrukken van een portfolio.