Een bandfoto maken: do's en don'ts

Redactie DIGIFOTO Pro 1520

Het maken van groepsfoto's van muzikanten is een hele andere tak van sport. Je bent hierbij deels een soort juf of meester die de boel in het gareel moet houden, en aan de andere kant de bandleden een beetje moet uitdagen. Het is vooral zaak om je in te lezen in de muziek die de band maakt.

Lees je in

Waar je vroeger de informatie over artiesten nog uit het cd-hoesje, muziekbladen of in de bibliotheek opdiepte, ben je nu met enkele klikken op hun website, sociale media of Wikipedia-pagina. We schreven eerder al waarom je een goede internetverbinding nodig hebt als fotograaf. Het installeren van zelfs het goedkoopste internet zorgt ervoor dat je onderweg dus ook op een voordelige manier informatie kunt opzoeken (en foto's opslaan). Wat voor muziek maakt de betreffende band, wat voor kleding dragen ze?

Communiceer je ideeën vooraf

Ook al ben je zelf mateloos enthousiast over je lumineuze idee om de bandleden in een ballenbak, op de groenteafdeling van een supermarkt of met een adelaar op hun schouder te laten poseren, je ideeën moeten vooraf gecommuniceerd worden om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Een band die zich niet senang voelt gaat dit uitstralen op de foto. Ook hier komt dat inlezen weer aan de orde: is het een arty gezelschap dat wel van een geintje houdt, dan is er veel ruimte. Betreft het een drietal in zichzelf gekeerde rockers, dan nemen ze eerder genoegen met een steeg vlakbij hun oefenruimte.

Is het echt een band of niet?

De ene band straalt echt een groepsgevoel uit, de andere band is een beetje een bij elkaar geraapt zooitje. Soms zie je groepen met een aansprekende, excentrieke en kleurrijk geklede frontvrouw, een gitarist met een hoedje op en daarnaast een toetsenist in zijn dagelijkse kloffie die de indruk wekt dat hij ook maar door anderen gestuurd is. Kies in dat geval voor zwartwitfotografie, dan wordt de bandfoto meer één geheel. Niet bij alle bands is het uiterlijk zo eenzijdig als in bijvoorbeeld de metal-scene.

Forceer geen gekunstelde gezichtsuitdrukkingen

Stimuleer geen onnatuurlijke gezichtsuitdrukkingen. Soms is een foto van een band die een beetje nors of zelfs gevaarlijk de lens in kijkt mooier dan wanneer ze allemaal 'cheese!' uitstralen. Er zijn veel bandfoto's waarop de band blijkbaar spontaan in een lachbui is geschoten, maar het woord zegt het al: spontaan. Dit moet je weten te vangen dus is het een kwestie van tussendoor blijven 'doorschieten' (zie: burstsnelheid). Zo werken bands ook in de studio - spontane takes blijken vaak beter dan geregisseerde opnames. Tot slot: voor inspiratie op dit gebied is er altijd de onvolprezen Nederlandse artiestenfotograaf Anton Corbijn.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie