Hoe word je een 'groene' fotograaf?

Christel de Wolff 179 0
Mensen worden zich steeds meer bewust van hun omgeving en hoe ze daar beter mee om moeten gaan. Steeds meer mensen eten minder vlees, rijden minder auto, gebruiken groene energie en letten gewoon even wat beter op wat goed is voor het milieu. Het is mogelijk om op een groot aantal verschillende gebieden iets aan een beter milieu te doen, ook in je dagelijkse bezigheden. Als fotograaf kun je hier ook rekening mee houden. Het is zelfs mogelijk om een zogenaamde 'groene' fotograaf te worden. Hoe? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Is die nieuwe camera echt nodig?

Ben jij een fotograaf die graag foto's maakt met alle nieuwe snufjes? Dan word je regelmatig op je wenken bediend. Producenten komen steeds met nieuwe camera's en accessoires die ervoor zorgen dat je nog mooiere foto's kunt maken. Is het alleen wel echt nodig om steeds een nieuwe camera aan te schaffen? Je zou er ook voor kunnen kiezen om eens te kijken wat er op tweedehands gebied allemaal te krijgen is. Vaak zijn die nieuwe camera's kort na de release ook wel te vinden op sites als Marktplaats.

Let op je omgeving

Natuurlijk let jij als fotograaf goed op je omgeving. Het is per slot van rekening je hobby of beroep om dat te doen. Maar we bedoelen eigenlijk een andere manier van opletten. Als jij ergens de natuur ingaat voor foto's, laat dan geen rommel achter. Het kan helemaal per ongeluk gaan, maar probeer er gewoon even op te letten dat je jouw omgeving netjes achterlaat. Kijk daarbij ook uit dat je niks beschadigt, zelfs niet om die perfecte foto te maken.

Gebruik groene materialen

Fotografeer jij nog analoog en gebruik je chemicali├źn om je foto's te ontwikkelen? Dan gaan er natuurlijk al direct een aantal alarmbellen af. Die spullen om je foto mee naar voren te laten komen zijn namelijk niet heel goed voor het milieu. Toch zijn hier materialen voor die minder impact hebben op de omgeving. Neem eens een kijkje op het internet om te zien wat voor ecologisch verantwoorde materialen voor de donkere kamer er allemaal te krijgen zijn.

Zet je in voor je omgeving

Je kunt groener bezig zijn bij het fotograferen en het ontwikkelen van je foto's. Maar je kunt ook besluiten om juist 'groene' foto's te maken. Maak foto's waarmee je laat zien hoe mooi de natuur is om mensen hiervan bewust te maken. Of fotografeer juist zaken waar het fout gaat met het milieu. Op deze manier maak je mensen er bewust van hun levensstijl te veranderen en bijvoorbeeld zuiniger om te gaan met energie.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel