Dit is de slimme nieuwe selectietool in Photoshop

Mark IJsendoorn 2655 0
De nieuwe update van Photoshop CC voegt een gloednieuw selectiegereedschap toe. Die tool maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om het werk voor je te doen.

Onderwerp selecteren

Selecteren is een van de kernfuncties van Photoshop, en een van de lastigste dingen om volledig onder de knie te krijgen. Zeker als je vaak bezig bent met fotomanipulatie en objecten los wil maken van de achtergrond, kun je kiezen uit een hele reeks tools die allemaal weer op een andere manier delen van een foto selecteren.

Bij al die tools moet je zelf de selectie vorm geven, bijvoorbeeld door een kleurbreik te bepalen of gewoon een selectietool over het canvas te slepen. Blijkbaar wil Adobe daar vanaf. Want in de laatste update van Photoshop CC is de functie 'Onderwerp selecteren' toegevoegd, die al het werk compleet uit zichzelf doet. Klik op de knop, en Photoshop maakt automatisch een selectie van het onderwerp van de foto. Het lijkt wel magie.

Selecteren moet je leren

De nieuwe tool wordt mogelijk gemaakt door machine learning. Oftewel, er zit kunstmatige intelligentie achter die leert het onderwerp te onderscheiden in foto's. Het resultaat is behoorlijk indrukwekkend, al geeft Adobe ook zelf toe dat de selectie die de tool maakt een goed startpunt is, maar wel nog verfijnd moet worden. Maar omdat we hier te maken hebben met machine learning, zou het zomaar kunnen dat de tool alleen maar beter wordt naarmate meer mensen er gebruik van maken.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark