DIGIFOTO Lab: AF-S NIKKOR 20MM F1.8G ED

DIGIFOTO Lab: AF-S NIKKOR 20MM F1.8G ED

Redactie 2009 0
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan een groothoekobjectief van Nikon: de 20mm f/1.8.

De Nikkor 20mm f/1.8 begint met een zeer hoge centrumscherpte, maar met lagere waarden voor randen, hoeken en microcontrast. Prima voor portretten van mensen in hun omgeving, zeker bij contrastrijk licht, maar niet voor landschappen of steden waarbij alles scherp moet zijn. Bij f/2.8 schiet de randscherpte omhoog en bij f/4 haalt het objectief al uitstekende waarden, een stop verder neemt alleen de hoekscherpte nog iets toe. Het objectief haalt dus zijn hoogste scherpte voordat de diffractie intreedt, is met andere woorden berekend voor camera’s met 36 en meer megapixels.

Het objectief heeft geen last van strooilicht alhoewel het gebruik van een zonnekap sterk aanbevolen is.

Gebruikstips: open diafragma voor foto’s van mensen in hun omgeving met een mooi bokeh. Kies f/5 voor uiterste scherpte van hoek tot hoek.

N.B.: bij ieder objectief is er een zekere productiestrooiing, dus mogelijk is uw objectief net iets anders, ook voor wat betreft het optimale diafragma.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie