DIGIFOTO Lab: FUJINON GF63mmF2.8 R WR

DIGIFOTO Lab: FUJINON GF 63mm F2.8 R WR

Jasper van Bladel 1572 0
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de FUJINON GF63mmF2.8 R WR.

De FUJINON GF63mmF2.8 R WR is bedoeld voor gebruik op de Fujifilm GFX 50s spiegelloze digitale middenformaatcamera.

Lees hier meer over de Fujifilm GFX 50s

63 mm lijkt op het eerste gezicht een vreemde brandpuntsafstand, maar als je het omrekent naar full frame is het precies 50mm, althans over de diagonaal van het beeld. Al lijkt het objectief qua brandpuntsafstand op een full frame standaardobjectief, qua optische eigenschappen is het een typisch objectief voor een wat groter beeldformaat. Traditioneel zijn kleinbeeldobjectieven (en dus die voor full frame en aps-c) echt toegespitst op het behalen van een zo groot mogelijke scherpte en vooral contrast en dan ook nog over het hele beeldveld. Dat is bij de Fuji wat minder uitgesproken. Het objectief tekent iets zachter, iets wat  zeker wanneer je je foto’s niet verder verwerkt, geen slechte eigenschap hoeft te zijn.

Ongebruikelijk

De opbouw van het objectief is vrij ongebruikelijk voor een standaardobjectief. Het gedeelte voor het diafragma is de helft van een Gauss-constructie. Het eerste element na het diafragma is echter een extra concaaf element met lage kleurbreking (ED). Daarna vervolgt de Gauss-constructie en aan het eind volgt dan echter nog een concave groep met een opvallend grote doorsnede, bestaande uit een heel zwakke achromaat en een concaaf element. Het is dus in feite een teleobjectief. Dat is uiteraard noodzakelijk om bij een compacte bouw de korte afstand tussen lensvatting en sensor te overbruggen.

Fraai

Het objectief laat weinig of geen kleurfouten zien (zoals je mag verwachten op basis van de opbouw). Daarnaast is er weinig vertekening en een fraai bokeh. Het objectief ziet er mechanisch goed uit en de scherpstelling werkt prima. Wel iets om op te letten: zet je de camera aan, dan schuift het objectief een beetje uit.

Lees meer: uitleg over onze grafieken

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper