De nieuwe Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD

Redactie 1167 0
Tamron introduceert een nieuw standaard zoomobjectief voor Sony E-mount APS-C mirrorless camera’s, de 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD. Lees alles over dit nieuwe zoomobjectief in dit artikel.

Dit VC-mechanisme maakt gebruik van unieke en geavanceerde AI-technologie bij het maken van video-opnamen. Het objectief heeft een maximaal diafragma van F/2.8 over het gehele 4,1x zoombereik dat een brandpuntsafstand van 17-70mm dekt. Deze zoom range is ideaal voor dagelijks gebruik, met 1.5x cropfactor is het effectief een 25,5-105mm zoom. De 17-70mm F/2.8 zoom heeft niet alleen uitstekende optische prestaties, maar is ook een klein en lichtgewicht objectief voorzien van een krachtig VC-mechanisme (beeldstabilisatie van Tamron) om cameratrillingen tot een minimum te beperken.

Breid je foto-ervaringen uit met dit geavanceerde standaard zoomobjectief 

Het eerste 17-70mm F/2.8, groot diafragma standaard zoomobjectief voor APS-C mirrorless camera's. Zelfs met VC en een vergrote brandpuntsafstand tot 70mm geeft dit objectief optische prestaties. De optische constructie van de nieuwe 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD kenmerkt zich door 16 elementen in 12 groepen. Twee GM (Glass Molded Aspherical) lenselementen en een hybride asferisch lenselement zijn nauwkeurig gerangschikt om de hoge-resolutie opnamen te garanderen met behoud van de beeldscherpte van rand tot rand.

Ge-upgrade beeldstabilisatie met een dubbele MPU

De 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD is voorzien van Tamron’s zelf ontwikkelde VC-mechanisme. Extra geavanceerde algoritmen in de VC zijn voor dit objectief geoptimaliseerd en worden gecombineerd met een speciale en onafhankelijk werkende MPU. Samen zorgen ze voor een zeer krachtige compensatie van de trillingen van de camera. De VC-functie van de Tamron 17-70mm is beschikbaar in Sony camera's mét of zonder beeldstabilisatie in de camera body. Bij het maken van video-opnamen wordt, door gebruik te maken van Tamron’s AI-technologie, de prestaties van de VC beeldstabilisatie sterk verbeterd t.o.v. objectieven met conventionele stabilisatie. Zo “herkend” de AI processor het type beweging, de richting en sterkte van de beweging en of de camera plus objectief op een statief staat. Voor iedere opnamesituatie wordt vervolgens de meest optimale vorm en sterkte van beeldstabilisatie gebruikt.

Hoogwaardige beelden en hanteerbaarheid

De 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD heeft de mogelijkheid om tot de zeer korte afstand van 19cm scherp te stellen (in de groothoek stand). Dit is veel dichterbij dan de minimale scherpstelafstanden die geldt bij conventionele lichtsterke zoomobjectieven voor APS-C-camera's. Bovendien zorgt ook de korte minimale scherpstelafstand tot het onderwerp in de 70mm tele-stand voor mooie opnames van dichtbij, zodat je, ook dan, kan genieten van overtuigende close-up foto’s. De 17-70mm F/2.8 heeft een lengte van slechts 119,3mm, een maximale diameter van 74,6mm en weegt slechts 525 gram. Dit is opmerkelijk voor een lichtsterk objectief met ingebouwde VC-beeldstabilisatie. Bij gebruik in combinatie met Sony's APS-C mirrorless camera's is dit nieuwe Tamron zoomobjectief dan ook mooi gebalanceerd en zorgt voor een comfortabele gebruikerservaring. 

De AF houdt het scherp en stil

De AF-aandrijving bevat een sensor die de positie van het objectief nauwkeurig detecteert, terwijl de Tamron RXD-motoreenheid een geoptimaliseerde AF-regeling levert. Dit zorgt voor een zeer snelle en nauwkeurige autofocuswerking en stelt je in staat om scherp te stellen op continu bewegende onderwerpen die worden vastgelegd in de telezoomstand. Dankzij de uiterst stille AF kan het objectief discreet worden gebruikt in concertzalen en andere situaties die weinig geluid vereisen, en daardoor ook voor video-opnamen.

Beeldstabilisatie bij video gebruik

Door gebruik te maken van AI-technologie verbetert de beeldstabilisatie (VC) prestatie in vergelijking met conventionele objectieven bij het maken van video-opnamen. Het objectief schakelt alleen bij het maken van video-opnamen automatisch over naar een VC-modus op maat. Deze VC-modus compenseert trillingen die optreden tijdens stilstaande opnamen uit de hand en die worden veroorzaakt door bewegingen zoals 'pannen' en 'kantelen', zonder het onnatuurlijke gedrag zoals bij voorgaande VC-technologie. Het voorkomt echter niet volledig het bewegen tijdens het rennen, springen of trappen op of af gaan, zoals wel mogelijk is met een gimbal.


Gebouwd met mirrorless in gedachten 

De nieuwe Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD is compatibel met veel van de geavanceerde functies die specifiek zijn voor de meeste Sony E-mount mirrorless camera's. Deze zijn onder andere:

  • Snel hybride AF    
  • Oog AF    
  • Directe handmatige scherpstelling (DMF)     
  • Correctie van lensfouten door de camera (vignetering, chromatische aberratie, vertekening)     
  • Firmware-updates via de camera

Beschikbaarheid en prijs 

De nieuwe Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD zal, zover nu bekend, vanaf midden januari 2021 beschikbaar zijn. De adviesprijs bedraagt € 849,99. 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie