Even een lening afsluiten..

De nieuwe Phase One XT: 150 Megapixels

Siem van Woerkom 694 0
Phase One heeft zijn nieuwe flagship model aangekondigt; de Phase One XT. Een digitale midden/grootformaat camera met een ongelofelijke resolutie van 150 megapixel.

Gigantische resoluties

Zo kan het natuurlijk ook. Maar liefst 150 megapixels om mee te werken in het nieuwste parade paardje van Phase One, die bekend staan om hun studio camera's. 

Het XT-camerasysteem is ontworpen om uit te breiden en te evolueren. Met het brein van het IQ4 Infinity Platform en het hart van de X-Shutter, biedt de XT onbeperkte mogelijkheden voor nog eenvoudiger gebruik. De XT is een camerasysteem dat rechtstreeks uit de doos al fantastisch is, maar in de toekomst alleen nog maar kan groeien. 

En het glas? De nieuwe middenformaat camera combineert Phase One's IQ4 digitale opnamesysteem met Rodenstock-lenzen. De eerste drie lenzen die beschikbaar zullen worden zijn de Rodenstock HR Digaron-S 23 mm f/5.6, Rodenstock HR Digaron-W 32 mm f/4 groothoek en een Rodenstock HR Digaron-W 70mm f/5.6 voor portret werk. Deze brandpuntsafstanden klinken lang voor full-frame camerastandaarden, maar op het grotere XT-formaat komen ze overeen met een ultrabrede prime, wide prime en standaard prime lens.

Demonstratie in video vorm

De camera is niet goedkoop, zelfs in vergelijking met de beste middenformaatcamera's die je op dit moment kunt kopen, maar hij is dan ook niet ontworpen voor de massamarkt. In plaats daarvan is het Phase One XT-camerasysteem gericht op high-end landschapsfotografen die de maximale beeldkwaliteit nodig hebben, maar in een meer draagbare camera dan die tot nu toe beschikbaar zijn. 

'Binnen landschapsfotografie is het heel belangrijk om de tijd te nemen voor de scenes die zich voor je afspelen. Ik neem liever 10 ongelofelijke foto's, dan honderden shots die slechts 'prima' zijn.' Zegt de fotograaf over zijn werk, wat in bovenstaande video te bekijken is.'

De prijs? Niet schrikken, maar de camera zal een adviesprijs hebben van zo'n 60.000eu.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem