Mirrorless is koning, met 1 oog

De CIPA cijfers zijn binnen. Alles gekelderd behalve Mirrorless camera's

Siem van Woerkom 684 1
CIPA (Camera & Imaging Products Association in Japan) heeft nieuwe cijfers openbaar gemaakt waarin te zien is dat mirrorless camera's de enige zijn die het hoofd boven water kunnen houden.

Duidelijke cijfers

De cijfers geven eigenlijk vrijwel allemaal één dringende zaak weer: door de groei van het smartphone segment en de overduidelijke vernieuwingen en innovaties binnen mobiele camera sensoren kopen steeds minder en minder mensen camera's. Natuurlijk zal de gemiddelde pro en amateur fotograaf altijd een DSLR of Mirrorless camera gebruiken om zijn werk te blijven doen. Maar het grote deel van consumenten die een beginnercamera van bijvoorbeeld Nikon of Canon zou kopen gaat tegenwoordig veel makkelijker voor de lokroep van de gemiddelde nieuwe iPhone of Android flagship mobiele telefoon.

En neem het ze eens kwalijk, je hebt (voor kiekjes van je kinderen of op vakantie) ten alle tijden een geweldig camera in je broekzak zitten. Totdat de zon weg is.. Maar dat is natuurlijk een heel ander verhaal, en zelfs daarin zien we grote sprongen vooruit in de afgelopen jaren. De daling in verkopen blijft vergelijkbaar met vorige maand en de maand ervoor in termen van jaar op jaar percentages. Het enige positieve aan dit verhaal? Mirrorless camera's zijn populairder dan ooit en zorgen ervoor dat de markt nog niet compleet instort op dit moment.  

Online reacties

Online zijn de meningen verdeeld. Naast het feit dat er een duidelijk DSLR kamp tegen kamp MIRRORLESS opstaat, geven veel mensen ook aan dat ze denken dat dit een tijdelijke dip is en dat mensen die mobieltjes gebruiken uiteindelijk terug zullen rennen naar een degelijke camera. Wat dat betreft zijn we toch wat skeptisch. 

Natuurlijk zijn iPhone foto's bijvoorbeeld tegenwoordig van ontelbaar betere kwaliteit als zo'n 5 jaar geleden, maar dit is ook vooral af te rekenen aan het feit dat we het in hoge resolutie op een klein scherm zien. Download een gemiddelde mooie foto van een zonsondergang eens van je iPhone naar je laptop, en kijk dan op 100% eens naar de kwaliteit. En niet vreemd ook, de sensor in een gemiddelde telefoon is vele malen kleiner dan die van een APS-C camera (om nog niet te spreken van Full-Frame). Maar waarom schieten dan toch zoveel mensen ermee en zien we op dit moment een markt die het enorm moeilijk heeft? Omdat het gros van de bevolking foto's maakt om ze te delen op social media of te laten zien aan hun vrienden via messenger, whatsapp of een andere dienst. Resultaat? Mensen die de beelden ontvangen bekijken deze ook weer op een klein scherm en bijna niemand kijkt nog iets op 100% of print iets uit, dus is het allemaal niet meer zo nodig. 

Wat vind jij? Is een nieuw mobieltje binnekort (of nu al) goed genoeg voor prachtige foto's op klein formaat? Of zal jij toch nog altijd ook voor vakantiefoto's je trouwe camera in je tas laten?

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem

afbeelding van Arumes

"kijk dan op 100% eens naar de kwaliteit"
Waarom zou je? Bekijk je je prints ook onder een microscoop? Als je het kwaliteitsverschil op een normale kijkafstand niet ziet, is het goed genoeg. Of je voor "goed genoeg" een aparte camera nodig hebt, hangt van de omstandigheden af. En heel af en toe (wegens grotere flexibiliteit in lenskeuze en -opening) van je creatieve wensen.