Curiosity fotografeert zonsondergang op Mars
Sinds augustus 2012 maakt Marsverkenner Curiosity zijn rondjes over de planeet. Het karretje is voorzien van diverse camera's die de omgeving vastleggen. Na bijna drie jaar heeft Curiosity op 15 april voor het eerst de zonsondergang gefotografeerd op Mars met zijn Mastcam. Deze camera kan kleurenfoto's vastleggen met een vergelijkbaar lichtspectrum als het menselijk oog.
De originele foto werd naar de aarde gestuurd in zwart-wit. Gezien de camera waarmee de foto is gemaakt over een Bayer-filter beschikt zijn de kleuren terug te rekenen. Volgens NASA zijn vervolgens de kleuren gekalibreerd en is de witbalans gecorrigeerd.

Het resultaat is een foto met een blauwe gloed. Die wordt veroorzaakt door stofdeeltjes in de atmosfeer. Deze laten meer blauw licht door dan kleuren die zich op een langere golflengte bevinden, bij de zonsondergang wordt dat effect benadrukt.
Sinds zijn landing op Mars heeft Curiosity een afstand van zo'n tien kilometer afgelegd. Hoewel de camera's aan boord geen hoge resolutie hebben, is het karretje in staat om indrukwekkende gedetailleerde foto's te schieten door middel van 'stitching'. Zo maakte Curiosity eerder dit jaar een selfie van ruim 166 megapixels.
