WK-fotoblog: Nederland – Denemarken (5)

Redactie 512 0
Michael Kooren houdt voor DIGIFOTO Pro gedurende het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika een fotoblog bij. Bij het vastleggen van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal komt een hoop voorbereiding kijken, zo blijkt.

Paneikon

Voordat we naar het veld gaan controleren we eerst ons razendsnelle foto verzendsysteem, genaamd Paneikon. Een programma speciaal voor en door Reuters ontwikkeld om ter plaatse je foto's razendsnel via een vaste internetkabel naar onze editors in het perscentrum te seinen. Het werkt als volgt: Als je denkt een goede foto gemaakt te hebben haal je je geheugenkaart uit de camera en doet hem in de kaartlezer van de computer die naast je staat opgesteld. Het programma vraagt je dan of je klaar bent om de foto's te verzenden. Je drukt op een digitale 'go'-knop en weg vliegen je beelden, onbewerkt, naar editors waar ter wereld die ook mogen zitten.


Het systeem werkt feilloos en geeft ons een grote voorsprong op alle andere fotografen die eerst hun beelden op de computer moeten uitzoeken en bewerken om ze dan te verzenden naar hun redacties. Bij ons op de redactie zitten soms wel tien editors en beeldbewerkers klaar om de gigantische stroom beelden te bewerken en te versturen. Het eerst bruikbare beeld dat op het net kwam maakte ik al binnen een minuut. De eerste beelden zijn zeer belangrijk voor alle online publicaties van kranten over de hele wereld. Overal is ergens wel een deadline van een krant. En de digitale verkoop van beelden heeft een belangrijke plek ingenomen naast de traditionele media.

De wedstrijd

Ik heb mijn plek goed gekozen. Ik kan allebei de doelpunten binnen een minuut nadat ze gevallen zijn doorsturen. Op de camera spreek ik dan een 'voicecaption' in: een korte tekst waarin ik aan de editors uitleg wat er gebeurt op de foto. 'Eigen doelpunt Denemarken!' schreeuw ik boven het gezoem van de vuvuzela's uit en even later 'goal Kuyt!'.


De wedstrijd is redelijk saai dus mijn aandacht dwaalt al snel af naar randzaken als supporters en gele kaarten. Vooraf heb ik Prins Willem Alexander nog weten te vinden en een eenzame Arjen Robben die genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank.


Als het laatste fluitsignaal klinkt kan ik nog één keer een kaart in de kaartlezer doen en dan kan ik opruimen. Ik heb alle tijd om nog wat zwoegende collega's te fotograferen. Het waren er vandaag 220. Morgen een uitloop training.

Foto's © Michael Kooren

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie