Werk van Jock Sturges bekogeld met urine

Werk van Jock Sturges bekogeld met urine in Moskou

Fabienne Keijzer 1852 0
In een privé galerie in Moskou was tot voor kort een expositie te zien van de Amerikaanse fotograaf Jock Sturges. Een senator die voor het Kremlin is bestempelde de werken als kindermishandeling, waarna een demonstrant urine naar de foto’s gooide.

No Embarrassment 

De expositie ‘No Embarrassment’ was in het Lumiere Brothers Center for Photography, wat op een steenworp afstand ligt van het Kremlin. De Russische pro-Kremlin senator Yelena Mizulina is van mening dat de expositie, die naakte kinderen bevat, kindermishandeling etaleert. “Dit is propaganda voor pedofilie in de zuiverste zin van het woord,” zei Mizulina op de staatstelevisie.
De uitspraken van de senator hebben activisten, die zichzelf ‘Officieren van Rusland’ noemen, op de been gebracht en zijn de expositie binnengestormd. Een van de demonstraten had een flesje met een gele substantie bij zich die hij vervolgens leeggooide tegen de foto’s. De televisiezenders hebben bevestigd dat het om urine ging.

Moskou Jock Sturges

Foto: Andrei Makhonin/Tass - een man bezoekt de expositie 

25 families

Jock Sturges zelf heeft ook gereageerd op de recente gebeurtenissen. De 69 jarige fotograaf en kunstenaar vertelde aan de Russische televisiezender REN TV dat de foto’s van de jonge kinderen met toestemming  van ouders en de kinderen zelf zijn gemaakt. De expositie toont kinderen van ruim 25 families en hij heeft tientallen jaren aan het project gewijd.

Moskou Jack Sturges

Foto: Andrei Borodulin/AFP/Getty Images - Activisten staan voor de galerij

Controversie 

Sturges is vaker het onderwerp van controversie geweest. Zo werden in 1990 zijn huis en studio over de kop gehaald door agenten naar aanleiding van ophef over zijn naaktfotografie. Een jury besloot hem niet te veroordelen.

Lees ook: 033 Fotostad: Amersfoort ademt fotografie

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne