033Fotostad: Amersfoort ademt fotografie

033Fotostad: Amersfoort ademt fotografie

Redactie DIGIFO... 2373 0
“De stad ademt fotografie”, zei mede-organisator Hans van Helden bij de feestelijke opening van 033Fotostad. “Loop door de stad en kijk om je heen, kijk door!”, adviseerde hij de tweehonderd gasten in de Mariënhof, waar onder andere Ahmet Polat het fotofestival inluidde.

T/m 16 november staat Amersfoort ‘in the picture’, tijdens het tweejaarlijkse fotofestival. Het thema van deze derde editie van 033Fotostad is 'Doorkijken'.

Doorkijken

"We willen de bezoeker uitdagen om langer stil te staan bij de beelden, te ervaren wat hem of haar raakt, verwondert of verwart. Niet direct te beoordelen op ‘mooi of lelijk’, maar er meer van te vinden door de beelden te laten inwerken, dóór te kijken", vertelt Hans van Helden. "Meer dan anders maken we in de exposities de signatuur van de fotograaf zichtbaar, om zo te laten zien hoe gevarieerd het veld van de fotografie is. Zoals Rembrandt en Mondriaan de meest uiteenlopende schilders zijn, zo verschillen ook fotografen van elkaar. De foto's zijn soms scherp en actueel, dan weer zinnenprikkelend en sensueel.”

Inkijkjes

Ruim zestig fotografen exposeren op verschillende mooie plekken. Wie álle exposities op één dag wil bekijken, kan het best een vrijdagmiddag kiezen.
Bijna altijd open is hofje De Armen De Poth. Op zich al een prachtig plekje in Amersfoort, maar zeker nu, met de expositie ‘Hofleven’. Willem Wernsen mocht een aantal maanden ‘struinen door de hoftuinen’ en fotografeerde  zo’n twintig bewoners van het hofje. Resultaat is een mooi inkijkje in hun leven. Smartphonebezitters kunnen via een QR code ook nog een audiotour doen met geluidsfragmenten, die het verhaal van het ‘Hofleven’ compleet maken.  Bij de opening zei fotograaf Leo Erkens: “Willem is eigenlijk de Mondriaan of de Dick Bruna van de fotografie. Zijn foto’s zijn uitermate simpel, maar dat is het allermoeilijkste wat je kunt bereiken.”

Kwetsbaar en krachtig

In Frame.de.Galerie is ‘SeeMe’ te zien, heel verschillende portretten gemaakt door twee jonge fotografen: Kyley Rochelle en Silvia Veldkamp. Kyley portretteerde ongeneeslijk zieke mensen. “Met mijn camera zoek ik de essentie van de mens. Ik vertel hun verhaal in een beeld”. En dat doet ze treffend. Bij elke portret hoort een kort geluidsfragmentje. Christine is tijdens het bekijken van ‘SeeMe’ duidelijk ontroerd: “De foto’s  raken me echt. Je voelt in de foto’s hun kwetsbaarheid, maar ook hun kracht. Ze komen echt binnen.” Ook Silvia exposeert in Frame.de.Galerie. Zij maakt foto’s van transgenders, dragqueens, travestieten. En ook dat zijn foto’s met een verhaal.


‘SeeMe’ portretten met een verhaal (foto Sabine Keijzer/VoorBeeldig)

Mijn camera begrijpt me

Nog meer portretfoto’s  zijn te zien in de Sint Aegtenkapel: ‘Gelaagde portretten’, van tien fotografen.  “Fotograferen is mijn manier om mijn gevoel over te brengen. Mijn camera begrijpt me beter dan wie ook”, zegt Laura Hospes, met haar 22 jaar de jongste fotografe van 033Fotostad. Ze maakt indringende selfies die een kijkje geven in de wereld van een jonge vrouw die kampt met depressie en angst. Intieme kwetsbare foto’s waar je met je ziel bovenop zit. Jolanthe Lalkens, die zelf ook in de Aegtenkapel  exposeert: “Laura maakt hele heftige foto's,  maar ze is zo ontwapenend en open dat het op de een of andere manier te doen is. Wat ik echt bijzonder vind, is dat het voor haar een manier was om te laten zien hoe ze zich voelde omdat ze het niet kon vertellen.”


Laura Hospes, ‘Gelaagde Portretten’ in de Sint Aegtenkapel

WorldPress Photo

Voor wie héél  wat anders wil zien, is er ‘Op de vlucht’ in de Sint Joriskerk, waar de Amersfoorter Jaco Klamer en de Australiër Warren Richardson een dubbelexpo verzorgen over een actueel thema, vluchtelingen. Warren Richardson won in 2015 de World Press voor zijn foto van vluchtelingen aan de Servisch-Hongaarse grens. Op de foto draagt een vluchteling een baby over door een gat in het vier meter hoge prikkeldraad…


ook Warren Richardson (winnaar WorldPress Photo 2015) exposeert tijdens 033Fotostad.

In het prachtige Eemhuis, de expo Leesbaar Landschap, met verrassende beelden van vier totaal verschillende fotografen: Feike Faase, Fleur Wiersma, Jeroen Jazet en René Dissel. 

BlindEet

Hoe verbind je eten met fotografie? Met een BlindEet, een lunch met een fotografische smaakexplosie. Verschillende BN’ers zijn geinterviewd over hun eetgewoontes of smaak. Die BN’ers heeft Rob  Acket geportretteerd én hij heeft ingrediënten op de foto gezet: “Meer dan een platte foto van een bord met eten”. Vervolgens heeft sterrenkok Marco Blok op basis van het verhaal (zonder naam!) gerechten klaar gemaakt. Die gerechten zijn op verschillende zondagen te proeven tijdens een lunch in de Mariënhof, samen met de BN’ers. De eerste BlindEet-lunch was meteen een groot succes! Er volgen er nog drie: op zondag 2 oktober, 16 oktober, 23 oktober, van 12.30 tot 15.30 uur. Reserveren kan via www.bloksrestaurant.nl/blindeet

Het volledige programma, met  locaties en openingstijden, is te vinden op: www.033fotostad.com
Ook is er een handige folder, verkrijgbaar bij alle locaties en de VVV.


Het thema van 033Fotostad is ‘Doorkijken’ (foto Bart DeLange)

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie